Het beeld is beladen geworden na de zelfdoding van de 19-jarige Justin.
Volledig scherm
PREMIUM
Het beeld is beladen geworden na de zelfdoding van de 19-jarige Justin. © Rob Voss

Discussie om beeld op dak in Apeldoorn na zelfdoding van Justin (19): ‘Verplaats het naar beneden’

POLLTwintig jaar lang heeft er geen haan naar gekraaid. Maar door een droevige gebeurtenis wordt er nu heel anders tegen een kunstwerk op ’t Fort in Apeldoorn aangekeken. Omdat er mensen zijn die de dame op het dak met de zelfdoding van de 19-jarige Justin associëren, leeft de wens om haar te verplaatsen. Probleem is alleen dat niemand weet wie de eigenaar van het beeld is.  

6 reacties

 • Wannee

  1 jaar geleden
  De maker van het beeld is bekend, dankzij speurders van Wikipedia: De Rotterdamse, in 2003 overleden kunstenaar Willem Verbon. Hij maakte het beeld 'danseres' in 1955, en er zijn meerdere afgietsels van. Het beeld op 't Fort' is daar dus eentje van. Veel van deze beelden staan gewoon op de grond; er gaat dus niets van de kunstzinnige waarde verloren als ze van dat dak af komt en ergens anders met de voetjes op de grond wordt neergezet. Dan kan meteen haar hoofd eens gewassen worden...
 • Wannee

  1 jaar geleden
  De maker van het beeld is bekend, dankzij speurders van Wikipedia: De Rotterdamse en in 2003 overleden kunstenaar Willem Verbon. Hij maakte het beeld 'danseres' in 1955, en er is een groot aantal afgietsels van. Het beeld op 't Fort' is daar dus eentje van. Veel van deze beelden staan gewoon op de grond; er gaat dus niets van de kunstzinnige waarde verloren als ze van dat dak af komt en ergens anders met de voetjes op de grond wordt neergezet. Dan kan meteen haar hoofd eens gewassen worden...
 • Albert Kolk

  1 jaar geleden
  Hallo, ik heb destijds in opdracht van de eigenaresse dit gehele project als beheerder opgeleverd voor sociaal Fonds Bouwnijverheid. Dit beeld is een ballerina en staat op het dak van een lege lift opbouw. Over dit beeld is al heel veel consternatie geweest omdat de bedoelde lift is wegbezuinigd en er wel een beeld werd geplaatst van 200.000 gulden. Dit beeld is dus geplaatst door SBF en maakt deel uit van de hoofd VvE 't Fort. Dus tot zover het raadsel.
 • W. Mulder

  1 jaar geleden
  Een korte tijd na het overlijden van mijn dochter...helaas ook door zelfdoding..werd dit beeld op het dak geplaatst. Ik vond het erg naar om naar te kijken en vond het nooit prettig. Ik kom er regelmatig langs en altijd als ik er naar kijk krijg ik een naar gevoel en komen er verdrietige herinnering naar boven. Ik zou het ook vooral om die reden heel fijn vinden als het verplaatst zou worden en dat zal voor veel mensen en vooral lotgenoten zo zijn.
 • A.F. Kramer

  1 jaar geleden
  Heb je een keer een beeld op een unieke plek in een nogal jonge (pas gebouwde) wijk en dan gebeurt er zoiets verschrikkelijks. Reactie 'weg ermee' lijkt me niet erg gepast. Niet alleen omdat ik het erg bijzonder vind, dat het op die plek staat. Zou het ook bezien kunnen worden als herinnering aan een erg ongelukkige persoon?
 1. Moeder Monique verbolgen over onderzoek naar zelfdoding Justin in winkelcentrum Apeldoorn: ‘Ik ben niet gehoord’
  PREMIUM

  Moeder Monique verbolgen over onderzoek naar zelfdoding Justin in winkelcen­trum Apeldoorn: ‘Ik ben niet gehoord’

  Ze probeert haar leven na de zelfdoding van haar zoon Justin weer een beetje op te pakken. Zo goed en zo kwaad als het gaat. Aan echt rouwen, merkt ze, komt ze nauwelijks toe. Want nog altijd heeft Monique van Wieringen uit Apeldoorn geen antwoorden op haar prangende vragen: ,,Waarom lieten zoveel instanties Justin zo in de steek? Waarom kon de dood van Justin niet worden voorkomen?”

Apeldoorn