Steenmeel wordt uitgestrooid in het bos bij Kootwijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Steenmeel wordt uitgestrooid in het bos bij Kootwijk. © Herman Stöver

Dit is waarom mannen met mondmaskers poeder uitstrooien over de Veluwe

Oude eikenbossen op de Veluwe worden bedreigd door een te hoge uitstoot van stikstof. Fijngemalen gesteente moet nu uitkomst bieden. ‘Waarschijnlijk gaan we in het najaar met helikopters aan de gang.’

Mannen met mondkapjes voor hun gezicht slingeren met aangepaste kruiwagens langs oude eikenbomen. Ze laten een spoor van kleine deeltjes grijs gesteente achter zich. Een stofwolk doemt op na elke ruk aan de kar.

Het tafereel ziet er vreemd uit, zo midden in het bos nabij Kootwijk. Maar het is zeker niet de bedoeling de natuur te vervuilen. Sterker: onder leiding van de Bosgroep Midden Nederland wordt hier gewerkt aan een maatregel die moet bijdragen aan het herstel van de verzuurde Veluwe.

Quote

Waarschijn­lijk gaan we in Gelderland in het najaar wel met helikop­ters aan de gang, op heide en bij nieuwe corridors

Eikenbossen ‘ernstig bedreigd’

Volledig scherm
© Herman Stöver
Quote

Je moet er niet aan denken dat we de gehele Veluwe onder het steenmeel moeten zetten

Henk Siepel, hoogleraar dierecologie van de Radboud Universiteit

Steenmeel heet het goedje dat de mannen met hun mondkapjes verspreiden. Het gaat om een fijngemalen gesteente, dat deze weken ook op negen andere plekken op de Veluwe wordt uitgestrooid. Dat gebeurt tot midden maart onder meer in de buurt van Ede en Apeldoorn.

Opdrachtgever is de provincie Gelderland, die ziet dat de oude eikenbossen op de voedselarme zandgrond ‘ernstig’ worden bedreigd. Zomereiken sterven bijvoorbeeld plaatselijk af.

Neerslag van stikstof, en zure regen, hebben er in de voorbije decennia voor gezorgd dat de bodem van de Veluwe op meerdere plekken is verzuurd, zegt hoogleraar dierecologie Henk Siepel van de Radboud Universiteit.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn