Wuhan, partnerstad van Arnhem, telt 12 miljoen inwoners en profileert zich - net als Arnhem in Nederland - als waterstofhoofdstad van China.
Volledig scherm
PREMIUM
Wuhan, partnerstad van Arnhem, telt 12 miljoen inwoners en profileert zich - net als Arnhem in Nederland - als waterstofhoofdstad van China. © Lex van Kooten

Draait China straks op onze waterstof? (Of zijn ze sneller dan we dachten?)

videoWaterstof is booming. En Nederland is wereldleider in waterstoftechniek. Maar hoe lang nog? De Oost-Nederlandse handelsdelegatie die vorige week China bezocht, schrok van het onwaarschijnlijk hoge tempo waarmee Chinese bedrijven en overheid ‘de energiebron van de toekomst’ omarmen en ontwikkelen.

Torenflats tekenen de skyline van het Chinese Wuhan. De stad aan de imposante rivier Yangtze explodeerde naar twaalf miljoen inwoners. En daar komen er alleen nog maar méér bij. Als de Oost-Nederlandse waterstofhandelsmissie vanaf het vliegveld op de stad afrijdt, zie je in de mistige horizon bouwkranen die nieuwe torenflats als een onwaarschijnlijke rij dominostenen uit de grond stampen. Op sommige momenten doet dat bijna idyllisch aan; bij een ochtendwandeling langs de rivier steken steile woontorens scherp af tegen de rode gloed van de opkomende zon.

De waterstofmissie is begonnen. De eerste verbazing van het onwaarschijnlijke groeitempo van de stad blijkt nog maar een voorbode. Nu ademt alles nog louter schone verwachtingen.

,,Voel je de vibe, de chemie”, fluistert John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland, in de fabriekshal van prof. Hansong Cheng, ceo van het waterstofbedrijfje Hyner Tech in de Chinese miljoenenstad.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn