Volledig scherm
Het is extreem droog in Nederland, vooral in het oosten. Overal in de regio staan sproeiers aan om de gewassen, zoals mais, niet te veel te laten verdorren. Zoals hier bij Voorst. © FOTO HISSINK

Droogte in oosten extremer dan in rest van het land

De droogte in Oost-Nederland is momenteel extremer dan in andere delen van het land. Dat blijkt uit cijfers van weerwebsite Weeronline.

Op de noordelijke Veluwe ligt het neerslagtekort op dit moment rond de 200 millimeter. Normaal is er begin juli sprake van een neerslagtekort van zo’n 95 millimeter. Landelijk is het neerslagtekort nu gemiddeld 186 millimeter.

Delen van Twente en de Achterhoek zijn in het oosten het droogst, met een neerslagtekort dat bijna de 240 millimeter aantikt. Deze eeuw was het alleen in 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 millimeter.

Sproeiverbod

Het neerslagtekort is het verschil tussen verdamping en de hoeveelheid neerslag, legt Weeronline uit. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort.

Door de aanhoudende droogte nemen waterschappen maatregelen. Zo geldt voor een deel van de Veluwe een verbod op het oppompen van water uit sloten, beken en kanalen. 

Volledig scherm
De acht grootste neerslagtekorten sinds begin 1900. © Weeronline

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn