Volledig scherm

'Druk op coffeeshops te groot'

APELDOORN - De sluiting van coffeeshop 't Bunkertje als verkooppunt van softdrugs, zorgt voor grote druk op de overgebleven Apeldoornse shops.

Zij zijn bevreesd overlast te veroorzaken en dreigen nog meer in de knel te komen met de aanvoer van voorraad; het deel van de onderneming dat al snel illegaal is.

De gemeente Apeldoorn trok eind vorig jaar de gedoogverklaring van 't Bunkertje (bij het station) in. Sindsdien zijn er nog drie shops in Apeldoorn over; weinig voor een stad van deze omvang met ook nog eens een regiofunctie. Coffeeshop De Waterpijp en vooral De Bazar ('bijna een verdubbeling van het aantal bezoekers') hebben het een stuk drukker gekregen. Goed voor de omzet natuurlijk, maar ze zijn daar niet zonder meer blij mee. Het vergroot namelijk de zogenoemde achterdeurproblematiek: er moet meer voorraad worden aangevoerd. En daarmee kunnen coffeeshops in juridische problemen komen. Er is daarnaast vrees dat extra aanloop tot overlast zoals parkeerproblemen leidt. Coffeeshops doen er juist veel aan om te voorkomen dat ze de aandacht van de gemeente trekken met dat soort randverschijnselen.

De Waterpijp laat de gemeente weten dat de huidige situatie in Apeldoorn 'niet wenselijk' is.

Sommige ingevoerden in de wietmarkt in Apeldoorn vrezen ook dat er meer (ongecontroleerde) handel op straat komt.

Woordvoerder Wiel Waelen van de gemeente Apeldoorn stelt dat er van die straathandel geen sprake is. De politie houdt dat extra in de gaten en heeft tot nu toe 'geen signalen' dat er sprake van zou zijn. Hoe dan ook is het wel de intentie van de gemeente dat er weer een vierde coffeeshop in Apeldoorn komt. Er is op dit moment contact met een mogelijke exploitant, maar het is nog niet zeker dat die daadwerkelijk een shop kan openen. De gemeente kan ook nog niet zeggen wanneer daar duidelijkheid over is. Dat hangt vooral op het vinden van een geschikt pand: met de juiste bestemming en niet te dicht bij een school of Omnizorg.

Gemeenten gaan zelf over het aantal coffeeshops en spreiding daarvan op hun grondgebied. Landelijk was er in 2011 gemiddeld één coffeeshop op ongeveer 31.000 inwoners. Apeldoorn heeft als lijn dat hier vijf shops kunnen zijn.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn