Volledig scherm
Sloop van het ziekenhuis. © Archief, Cees Baars

Duizend kuub kankerverwekkende grond weggegraven op ziekenhuislocatie Apeldoorn

Bij de voorbereidingen op het nieuwe Julianakwartier in Apeldoorn is ongeveer duizend kubieke meter grond verwijderd die was verontreinigd met kankerverwekkende stoffen (PAK's). Dat blijkt uit het rapport dat is opgemaakt over de sanering van het complex waar het Julianaziekenhuis stond.

Op het terrein tussen de Sprengenweg, Koning Lodewijklaan en Hoogakkerlaan komen 86 woningen, drie woonzorg-gebouwen en een zorgcentrum, waarin bijvoorbeeld plek is voor de fysiotherapeut, het kinderdagverblijf, de huisartsen en de tandarts. 

Onderzoek toonde in 2017 op een deel het terrein de bovenlaag ernstig was verontreinigd. Oorzaak was onder meer dat de grond was bijgemengd met puinresten, kolengrijs en afvalresten. Bij de sanering werd ervoor gekozen om de grond weg te graven en af te voeren naar afvalverwerker Attero. Daarmee voldoet de grond nu aan de normen, zo blijkt uit het rapport. 

  1. Jeukrupsenplaag Apeldoorn loopt uit de hand: ‘We pakken nu alleen de schoolpleinen nog aan’
    PREMIUM

    Jeukrupsen­plaag Apeldoorn loopt uit de hand: ‘We pakken nu alleen de schoolplei­nen nog aan’

    De overlast van de eikenprocessierups in Apeldoorn loopt op dit moment de spuigaten uit. Het aantal meldingen ging gisterochtend over de zevenhonderd heen, waar dat er vorig jaar maximaal driehonderdvijftig waren. ,,We pakken op dit moment alleen de meldingen over schoolpleinen nog aan, de rest moet wachten’’, vertelt Bert-Jan van Zetten, die de aanpak van ziekten en plagen in de gemeente coördineert.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn