Volledig scherm
Sloop van het ziekenhuis. © Archief, Cees Baars

Duizend kuub kankerverwekkende grond weggegraven op ziekenhuislocatie Apeldoorn

Bij de voorbereidingen op het nieuwe Julianakwartier in Apeldoorn is ongeveer duizend kubieke meter grond verwijderd die was verontreinigd met kankerverwekkende stoffen (PAK's). Dat blijkt uit het rapport dat is opgemaakt over de sanering van het complex waar het Julianaziekenhuis stond.

Op het terrein tussen de Sprengenweg, Koning Lodewijklaan en Hoogakkerlaan komen 86 woningen, drie woonzorg-gebouwen en een zorgcentrum, waarin bijvoorbeeld plek is voor de fysiotherapeut, het kinderdagverblijf, de huisartsen en de tandarts. 

Onderzoek toonde in 2017 op een deel het terrein de bovenlaag ernstig was verontreinigd. Oorzaak was onder meer dat de grond was bijgemengd met puinresten, kolengrijs en afvalresten. Bij de sanering werd ervoor gekozen om de grond weg te graven en af te voeren naar afvalverwerker Attero. Daarmee voldoet de grond nu aan de normen, zo blijkt uit het rapport. 

  1. Erna filmt wolvin GW998f drie keer met haar wildcamera op de Veluwe: ‘Zou ze drachtig zijn?’
    PREMIUM
    video

    Erna filmt wolvin GW998f drie keer met haar wildcamera op de Veluwe: ‘Zou ze drachtig zijn?’

    Vlak voor de wildcamera schudt wolvin GW998f zich op 6 maart even flink uit, ze snuffelt wat in een vossenhol, en verdwijnt dan weer uit beeld. Het is de derde keer dat een wildcamera van natuurliefhebber Erna Licht uit Harderwijk de ‘Veluwse’ wolf weet vast te leggen. ,,En op deze beelden lijkt ze een stuk forser dan in augustus en oktober 2018. Misschien dat ze drachtig is?’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn