Een oranje container, of toch ook een grijze ernaast? Zo'n twintig procent van Apeldoornse huishoudens in laagbouwwoningen houdt vast aan de bak voor restafval.
Volledig scherm
PREMIUM
Een oranje container, of toch ook een grijze ernaast? Zo'n twintig procent van Apeldoornse huishoudens in laagbouwwoningen houdt vast aan de bak voor restafval. © Robert Broekhuis

Eén op de vijf houdt in Apeldoorn vast aan grijze container

Bij één op de vijf laagbouwwoningen in Apeldoorn blijft de grijze container staan. Dat betekent dat Circulus-Berkel toch een groot deel van de week op pad is om restafval aan huis op te halen.

Apeldoorn is stapsgewijs aan het omschakelen naar een andere afvalinzameling. Jarenlang werd bij laagbouwwoningen het restafval aan huis opgehaald; mensen konden daarvoor de grijze container aan de weg zetten. In het zuidelijk deel van de gemeente is die grijze bak al omgeruild voor een exemplaar met oranje deksel. Daar kan pmd-afval in: plastic verpakkingsmateriaal, blik en drankverpakkingen. Die container wordt nu bij huis geleegd. Het restafval moet worden weggebracht naar een gezamenlijke container in de wijk. Momenteel wordt die werkwijze ook in het noordelijk deel van de gemeente ingevoerd.

  1. Apeldoornse organisatie zorgt - in beschermende kleding - dat coronapatiënten niet in eenzaamheid hoeven te sterven

    Apeldoorn­se organisa­tie zorgt - in beschermen­de kleding - dat coronapa­tiën­ten niet in eenzaam­heid hoeven te sterven

    Palliaterm in Apeldoorn, een netwerkorganisatie van zelfstandige zorgverleners die patiënten in de laatste fase van hun leven zorg aan huis verlenen, staat klaar om patiënten die aan corona lijden en stervende zijn in hun eigen woning te verzorgen. ,,Voor ons is dit ook een beetje pionieren, maar het is belangrijk dat mensen weten dat wij de mogelijkheid gaan bieden. Mensen hoeven zo niet in alle eenzaamheid in een ziekenhuis te sterven”, zegt bestuurder Dietske van Maanen. Inmiddels is zondag de eerste coronaptiënt bij Palliaterm aangemeld.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn