Eerst 3000 flesjes leegmaken, daarna bierdip in Apeldoorn

VIDEOProestend komen ze ‘boven water’, de deelnemers aan het kampioenschap bierdip tijdens het Soap Festival in Apeldoorn. Zo lang mogelijk onder blijven in een bassin met duizend liter (afgekeurd) amberbier; het blijkt best een uitdaging.

Organisator Roger den Frankrijker en zijn vrouw Gerda hebben dikke pret, als ze het resultaat van hun voorbereidingen zien. Ze hebben er genoeg werk aan gehad. ,,Kijk m’n handen’’, zegt Gerda. Drieduizend flesjes moesten ze samen openen en leeggieten om het bierbad te vullen. De sporen zijn zichtbaar. 

Obelix

Zelf kan hij zich amper bedwingen om als eerste in de badkuip op terrein De Zwitsal te stappen, grijnst Roger, terwijl zijn ogen iets heel anders uitstralen. ,,Ik mag niet want als kind ben ik in de brouwkuip gevallen’’, zegt hij met een kwinkslag naar stripheld Obelix, die als kind in de ketel met toverdrank viel. ,,Hij mag van ons ook niet, want hij zou zoveel bier verplaatsen dat er niks voor de rest overblijft’’, grinnikt Alger van Veldhuizen, mede-eigenaar van Soap met een blik op Den Frankrijkers postuur.

Willy Boertje denkt dat hij zich na zijn bierdip al Apeldoorns kampioen mag noemen. Dat blijkt te voorbarig.
Volledig scherm
Willy Boertje denkt dat hij zich na zijn bierdip al Apeldoorns kampioen mag noemen. Dat blijkt te voorbarig. © Gep Leeflang

Gist

Een paar mannen nemen poolshoogte bij het bassin, maar trekken wijselijk hun conclusies. ,,Joh, dat gist nog door! Dat moet je niet willen hoor...’’ Anderen hebben meer moed en Willie Boertje - met klompen het bad in - heeft na een halve minuut onder te zijn gebleven het idee dat de winst hem niet meer kan ontgaan. Triomfantelijk juicht hij. 

Sportief verliezer

Als Léon van den Brink het 44 seconden volhoudt toont hij zich echter een sportief verliezer. Ook dat blijkt niet de winnende tijd. Lukas van Ommen houdt het zeventig seconden vol en mag zich Apeldoorns kampioen noemen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn