Volledig scherm

Eerst bordeel, nu villa, straks bordeel

APELDOORN - De voormalige Flamingo Club in Beekbergen wordt waarschijnlijk toch weer een bordeel. Begin 2008 verliet de laatste prostituée het pand. Het werd omgebouwd tot 'riante exclusieve villa' en in de verkoop gezet. Inmiddels is er echter opnieuw een vergunning verleend om er een seksinrichting te mogen runnen.De Flamingo Club was jarenlang een baken aan de Arnhemseweg, tussen Beekbergen en de snelweg. Het was een van de elf seksinrichtingen die met vergunning binnen de Apeldoornse gemeentegrenzen mogen worden gerund. Eigenaar Martin Schenke liep echter tegen de gevolgen aan van nieuwe belastingregels. Doordat hij veertig procent van de inkomsten van de prositituées moest inhouden, hadden die er geen trek meer in. Het kostte steeds meer moeite om dames te vinden en Schenke besloot de tent te sluiten. Hij slaagde erin het pand te verkopen en de kopers zaten vol ideeën: een 'luxe wellnesscentrum met heel mooie dames' bijvoorbeeld, maar ook een oogkliniek erin onderbrengen of het kantoor van een outdoorsportcentrum. Alles ketste af. Ze besloten het in de oorspronkelijke staat te laten restaureren en te koop te zetten.

Toen kwam echter de crisis. Welgeteld één kijker meldde zich voor de dertien kamers (zes slaapkamers) tellende villa, die voor 1.390.000 euro te koop staat.

Daarom besloten ze terug te vallen op de oorspronkelijke bedrijvigheid: een prostitutiebedrijf. Daarin is plaats voor zes dames om mannen in een suite te verwennen. Als ze de financiering rondkrijgen hopen ze in maart te kunnen beginnen. Een vergunning hebben ze al op zak.

Gisteren werd die vergunning op het Stadhuis aangevochten voor de onafhankelijke bezwarencommissie. 'Bewonersvereniging de Immenberg' had zijn grieven schriftelijk ingediend, dorpsbewoner Remco Versluijs lichtte zijn bezwaren mondeling toe.

De kans dat dit iets uithaalt is klein, besefte Versluijs na afloop. De burgemeester vond dat dat hij 'niet ontvankelijk' is als bezwaarmaker en de kans dat de bezwarencommissie dat onterecht vindt is klein. Toch is het belangrijk om zijn geluid te laten horen, vond Versluis. ,,Dit past namelijk niet in het straatbeeld van Beekbergen.''

Eerder woonde hij in Schiedam en een jaar geleden verhuisde hij naar Beekbergen. Het beoogde bordeelpand was toen gewoon 'een riante villa die te koop staat'. Als de voormalige Flamingo Club weer een bordeel wordt, schaadt dat het imago van Beekbergen, vreest hij. Bij Beekbergen denkt hij aan gastvrijheid voor toeristen, een dorpskern met cultuurhistorische waarde en de overgang van stad naar bos. ,,Onder de noemer 'aangenaam woondorp voor jong en oud' versta ik geen prosititutiebedrijf langs de toegangsweg.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn