Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Van Wingerden mocht in de eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal uitleggen dat het kanaal best bevaarbaar is. © Maarten Sprangh

Eerste Sinterklaasjournaal in ‘heel gewoon’ Apeldoorn neemt pietdiscussie op de hak

De gewoonste stad van Nederland, waar ‘normaal’ het toverwoord is. Dat imago dat Apeldoorn zelf koestert, wordt door omroeporganisatie NTR lekker dik aangezet in het Sinterklaasjournaal van dit jaar. Apeldoorn is gaststad, komende zaterdag, van de landelijke intocht. Ook de zwartepietendiscussie wordt in het programma op de hak genomen.

De eerste aflevering van het Sinterklaasjournaal draaide maandagavond zoals verwacht om de vraag hóe de Sint in de hoofdstad van de Veluwe geraakt. Hier is tenslotte geen haven. Om de spanning er nog wel even in te houden mocht waarnemend burgemeester Petra van Wingerden komen aanwijzen via welke route een boot toch over het kanaal in het centrum kan komen.

Opvallend

Apeldoorn geldt al jaren als een gemiddelde stad. Dat blijkt bijvoorbeeld uit verkiezingsuitslagen, en met de slogan ‘gewoon in Apeldoorn’ geeft de gemeente dat imago zelf ook een zet. En dus viel het woord ‘gewoon’ opvallend vaak in aflevering 1 van het Sinterklaasjournaal. Met ‘inwoners’ Co Hesie en Ad Hesie als boegbeelden en de familie Modaal die hier met veel plezier vakantie viert.

Knipoog

Een dikke knipoog was er ook meteen naar de voortdurende zwartepietdiscussie. Via een sketch over de actiegroep Piet Zwart,  die vindt dat ‘het moet stoppen’ dat elk jaar de pepernoten zo vroeg in de winkel liggen.
In de eerste uitzending van dit jaar was nog geen enkele piet te zien. De NTR en gemeente Apeldoorn hebben afgesproken dat er aan de intocht alleen roetveegpieten meedoen.

  1. Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaanse wagen
    PREMIUM
    VIDEO

    Laatste wens komt uit voor ernstig zieke Roy (47) uit Twello: nog één ritje in Amerikaan­se wagen

    Amerikaanse auto's zijn z'n lust en zijn leven. Hij bezat ze, sleutelde eraan. Tot Roy van den Bosch (47) uit Twello vijf jaar geleden wordt getroffen door een hersenbloeding. Het is direct foute boel volgens de artsen. Ouders Jose en Eddie krijgen te horen dat hij nog wellicht drie maanden te leven heeft. Vijf jaar later en vele hersenbloedingen en TIA's verder is Roy er nog steeds. Deze zondag komt een ultieme wens voor hem uit: nog één ritje in een Amerikaanse wagen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn