Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem. © ANP

Eis tegen Apeldoornse verdachten moderne slavernij: vier jaar gevangenisstraf

De twee Apeldoorners die verdacht worden van uitbuiten van een verstandelijk beperkte man hoorden vandaag een gevangenisstraf van vier jaar tegen zich eisen. 

Het is de tweede dag in een zitting van de rechtbank in Arnhem. 

Het Openbaar Ministerie verwijt de broers van 39 en 43 jaar mensenhandel, diefstal, valsheid in geschrifte en mensensmokkel. De broers zouden de nu 46-jarige man vijf jaar lang gedwongen hebben tot uitvoeren van werk in hun restaurant. De verdachten ontkennen de beschuldigingen. 

Het slachtoffer zegt in zijn aangifte dat hij in juli 2011 voor de broers ging werken. Hij had altijd al gedroomd van een eigen horeca-onderneming en ze beloofden hem bedrijfsleider te kunnen worden. Het ging eerst om een restaurant aan de Engestraat, later ook aan de Bokkingshang. 

Maar al gauw bleek dat hij het beloofde salaris niet kreeg, zegt hij. Er ontstond zelfs een dreigende sfeer volgens hem. Hij kreeg klappen en moest lange dagen werken. Op een gegeven moment hielden de verdachten hem voor dat hij een schuld had opgebouwd van vijftienduizend euro, zegt hij, en dat hij moest werken om die af te betalen.

Schulden

De officier van justitie vindt dat de verdachten een vorm van moderne slavernij toepasten op het slachtoffer. ,,Zij wisten dat hij kwetsbaar was door zijn matige intelligentie, verleden en curatele. Hem werden schulden toegedicht die hem door middel van dreiging en geweld aan hen verbond. Zijn bankpas werd afgepakt en daar werd naar believen mee gepind, waardoor hij totaal geen zicht meer had op zijn financiën en die ook niet op orde kon brengen”, aldus de officier.

De advocate van het slachtoffer heeft al gevorderd dat de 26.000 euro die van de rekening was geplukt terugbetaald moet worden, net als gederfde inkomsten. Volgens de officier van justitie komen die op 136.000 euro. Verder vroeg de advocate 25.000 euro smartengeld. 

Na het uitspreken van de strafeis door de officier, volgt later vandaag het verweer van de raadslieden van de verdachten. Over twee weken zal de rechtbank uitspraak doen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn