Volledig scherm
Zwerfvuil. foto archief Arnold Zweers

Elektrische veegwagen in Apeldoorn

APELDOORN - Over een paar weken krijgt Apeldoorn zijn eerste elektrische veegwagen. Deze is goed voor het milieu. De wagen maakt geen lawaai en stinkt niet want er zijn geen uitlaatgassen van dieselolie.


Het gaat om een proef. Slaagt deze, dan wil de dienst Circulus bij vervanging meer elektrische veegwagens aanschaffen. De nieuwe gaat in het centrum van de stad en in de wijkwinkelcentra rijden. Hij is klein van stuk en kan daardoor beter dan de grote vehikels in allerlei hoeken en gaten komen waar het straatvuil zich ophoopt.

,,Als we iets nieuws aanschaffen, dat we nog niet kennen, nemen we hem altijd eerst op proef,'' zegt Rob Zegers, woordvoerder van afvalbedrijf Circulus. In dit geval moet bijvoorbeeld worden afgewacht hoe de accu functioneert en of deze voldoende capaciteit heeft.

De Isal 360 is de eerste elektrische straatveegmachine die op de markt is verschenen. In Apeldoorn rijden momenteel vijf veegmachines op dieselolie. Deze hebben weliswaar een roetfilter maar die lost niet alle uitlaatgasproblemen op. Bovendien maakt een dieselmotor veel lawaai, wat hinderlijk is voor omwonenden.

De nieuwe machine wordt geschilderd in de Circulus-kleuren donker- en lichtblauw en voorzien van het opschrift: 'Elektrisch...schoon en stil.'Circulus, het afval- en milieubedrijf voor Apeldoorn en Deventer, heeft momenteel ook een bestelwagen op aardgas rijden. In Deventer rijden drie huisvuilwagens op biobrandstof. Geleidelijk aan wil het bedrijf overschakelen op een milieu-vriendelijk wagenpark.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn