Volledig scherm
Verschillende plekken in het Schilderskwartier getuigen van de onvrede. foto Henk van 't Veen © Onvrede

Energieneutraal

Bewoners Orden zijn teleurgesteld in renovatieplan van De Goede Woning. De verhuurder moet plan voor energieneutral bouwen nu zonder steun van bewonersgroep verkopen.

Het was gisteren zo'n dag dat de luxaflex nog wel eens willen klepperen in de huiskamer. Als je bijvoorbeeld in de Van Ostadelaan woont, kan de oostenwind er door de kieren jagen. Dubbel glas ontbreekt, er is sprake van achterstallig onderhoud. Daar zijn huurders en verhuurder De Goede Woning het met elkaar over eens.

Ze trokken ook nog samen op om een ambitieus plan te realiseren om 188 laagbouwwoningen in het Schilderskwartier energieneutraal te gaan renoveren.

De sfeer is op dit moment echter danig verziekt in de buurt. De klankbordgroep van bewoners heeft deze week te kennen gegeven niets te zien in het plan van De Goede Woning. Deze moet nu zelf steun onder de huurders zien te krijgen. Zeker 70 procent van de buurt moet 'ja' zeggen om het plan te laten starten.

Voornaamste breekpunt is een onverwachte verkleining van de woningen.

De onvrede openbaart zich in de buurt door actieborden die onder de nog zo goedgemutste bouwborden zijn getimmerd. Met leuzen die verwijzen naar 'Fabeltjesland' en 'het sprookje van De Goede Woning'.

"Na tweehonderd uur vergaderen zijn we niks opgeschoten", zegt een zwaarteleurgestelde Henk Kaal. Hij woont 21 jaar aan de Van Ostadelaan en zit in de klankbordgroep. "De buurt wil isolatie aan de buitenkant, De Goede Woning aan de binnenkant. Dat betekent een ruimteverlies van 15 centimeter in een krappe slaapkamer. Je kunt er geen bed meer kwijt."

Bewoners stellen ook met het huidige plan op te draaien voor jarenlang niet-uitgevoerd onderhoud. Kaal's echtgenote Gees: "Ons is al jaren steeds gezegd 'Wacht maar tot de renovatie'. Er is al twintig jaar geen onderhoud."

Een moeder met drie kinderen aan de Jan van Goyenlaan betaalt 544 euro huur per maand. "En dat is nu al te veel, gezien het slechte onderhoud. Je energieverbruik is veel te hoog.." Henk Kaal kent buren die maandelijks een energierekening van 260 euro hebben.

Volgens manager wonen en vastgoed Peter van 't Wout van De Goede Woning zijn de woningen acht jaar geleden voor het laatst geschilderd. In het nieuwe plan zou een huurstijging worden gecompenseerd door lagere energiekosten. "Jammer genoeg hebben we de huurders geen verschillende alternatieven kunnen voorleggen om dit energieneutraal te doen. Uiteindelijk bleef er maar één bouwbedrijf over dat met de gestelde voorwaarden aan de slag kon. Nu ligt er één plan waar huurders ja of nee tegen kunnen zeggen. Wordt de benodigde 70 procent 'instemmers' niet gehaald dan beginnen we dit jaar wel met onderhoudswerk." Dan vindt individueel overleg plaats met huurders over omvang en kosten van isolatie en onderhoud. Het is dan ook aan de huurder of zijn luxaflex blijft klepperen.

De Goede Woning praat de buurt op verschillende avonden bij. De eerste vindt plaats op woensdag 17 april in Plexat aan de Pieter Saenredamstraat.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn