Volledig scherm
De bezoekers van het festival Burning Man in Kootwijk hebben zich mooi uitgedost. © Patrick van Baarle

‘Burning Man’ wil weer naar Apeldoornse Bosweide

Na een goed verlopen eerste editie van het festival ‘Where the Sheep sleep’ (de Nederlandse versie van Burning Man), wil de organisatie ook dit jaar naar de Bosweide in Park Berg en Bos.

De organisatie van het festival heeft een vergunning bij de gemeente Apeldoorn aangevraagd voor het organiseren van het festival op de Bosweide van 26 tot en met 29 juli.

De gemeente bevestigt dat een aanvraag is binnengekomen. ,,Die aanvraag is nog niet helemaal compleet, we zijn nog in overleg met de organisatie’’, laat gemeentewoordvoerder Toon Schuiling weten. ,,We zullen zeker nog enige studie moeten verrichten naar de ecologische effecten van het festival. Mogelijk dat we daarvoor nog voor anker moeten bij de provincie Gelderland om te kijken of er een ontheffing moet komen op de Wet Natuurbescherming.’’

Het festival streek vorig jaar voor het eerst neer in Apeldoorn. Het festival is een Nederlandse versie van Burning Man, een vrijheidsexperiment in de woestijn van het Amerikaanse Nevada.

Bezwaar

De Stichting Werkgroep Milieuzorg Apeldoorn (SWMA), omwonenden en de SGP hadden bezwaar tegen de komst van het festival naar De Bosweide, dat is aangemerkt als Natura-2000 gebied waar beschermde diersoorten leven. De SWMA was bang dat de beschermde dieren in het gedrang zouden komen.

Voor de gemeente is het nog te vroeg om een oordeel te geven of de vergunning verleend kan worden. ,,We hebben vorig jaar een enkele klacht gekregen, maar we hoefden niet op te treden als gemeente. Het is nu gewoon nog te vroeg om een oordeel te vellen’’, stelt Schuiling. 

  1. Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukkige combi: 'We halen 'm weg’
    PREMIUM
    video

    Jagershut bij ecoduct op A1 ongelukki­ge combi: 'We halen 'm weg’

    Een jagershut op nog geen 250 meter afstand van ecoduct Kootwijkerzand over de A1, wekt wrevel bij de Faunabescherming. Op de plek waar herten, zwijnen en ander wild een weg door het bos zoeken naar de veilige oversteek over de A1, doemt op een heuveltje een jagershut op. ,,Ontzettend gemeen’’, vindt Harry Voss van de Faunabescherming. Volgens Staatsbosbeheer is de jagershut nooit gebruikt. Om misverstanden te voorkomen gaat Staatsbosbeheer de hut nu wel weghalen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn