De Canadese Esdoorn bij Paleis Het Loo.
Volledig scherm
De Canadese Esdoorn bij Paleis Het Loo. © Paleis Het Loo

Er is geen redden meer aan: koninklijke esdoorn bij Paleis Het Loo wordt gekapt

De Canadese Esdoorn die sinds 1947 op de klosbaan van Paleis Het Loo staat, wordt gekapt. De boom is al jaren verzwakt door een tonderzwam, maar nu is er geen redden meer aan. De boom, een Canadese esdoorn, werd door prinses Juliana aan haar moeder, Koningin Wilhelmina, geschonken. 

Een aantal jaren geleden werd al geconstateerd dat de boom is aangetast door de tonderzwam. ,,Het was al bekend dat de boom dood zou gaan, maar het is nu opeens heel snel gegaan'', vertelt Susanne te Riet van Paleis Het Loo. ,,De boom moet nu helaas zo snel mogelijk weggehaald worden.'' Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

Symbool

De Canadese esdoorn, de 'Maple Leaf', is het nationale symbool van Canada. Prinses Juliana gaf haar moeder, Koningin Wilhelmina, twaalf esdoornen. Dit deed ze ter herinnering aan het verblijf van het gezin in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bomen zijn op verschillende plekken in het paleispark geplant, de nu zieke boom staat op de klosbaan, aan het terras van restaurant Balzaal.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn