Volledig scherm
E-bikes zijn al niet meer weg te denken uit het straatbeeld. © E-bike to go

Europees geld voor Oost-Nederland

Veertien kennisinstellingen in Gelderland en Overijssel kunnen hun vernieuwende ideeën doorontwikkelen dankzij Europese subsidie. Onder de instanties bevinden zich ook Orthros TR in Apeldoorn en Abel Adventures in Lochem.

Het Europese geld komt uit het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling (EFRO). In totaal krijgen de instellingen 1,8 miljoen euro.

In het project ‘Orthros TR’, waarin het Apeldoornse Orthros TR BV meedraait, wordt gewerkt aan vernieuwende medicatie; genetisch aangepaste antilichamen (eiwitten) die worden ingezet voor wondgenezing en slijtage van kraakbeen. Het consortium Othros TR B.V. (Apeldoorn), QVQ B.V. (Utrecht), Hy2Care B.V, IAMfluidics B.V. en Universiteit Twente (allen Enschede) ontvangt in totaal een subsidiebedrag van 916.883 euro op een totaal kostenbedrag van 2.292.207 euro.

Wegennet

Abel Adventures in Lochem draait mee in een proef voor slimme e-bikes, genaamd ‘Smart E-bike mobility Twente’ (SET). Rondom de Campus van de Universiteit Twente, omliggende bedrijvenparken en de luchthaven Twente wordt gewerkt aan een slim e-bike wegennet. De onderzoekers willen de vraag en beschikbaarheid van e-bikes en laadpunten koppelen. Het consortium E-Bike Nederland B.V. (Cuijk), Sunchip Projects B.V. (Hengelo), TerraTeq B.V., Roviz B.V. en Universiteit Twente (allen Enschede) en Abel Adventures B.V. (Lochem) ontvangt een subsidiebedrag van 600.000 euro. De totale kosten bedragen zijn 1.456.573 euro.

Een derde project dat gesteund wordt is gericht op onderzoek naar de mogelijkheden om plantenvoeding uit mest te halen, zodat het mestoverschot wordt verlaagd. Het consortium Opure B.V. (Wageningen), Triqua International B.V. (Wageningen) en Forteco Services B.V. (Wageningen) ontvangt een subsidiebedrag van 262.259 euro en kost in totaal 655.648.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn