Falende motor ventilatiesysteem oorzaak rookontwikkeling verzorgingshuis Apeldoorn

video & updateEen falende motor in het ventilatiesysteem was de oorzaak van rookontwikkeling zondagavond in verzorgingshuis Talma Borg in Apeldoorn. De brandweer heeft na een uitgebreide zoektocht de ‘dader’ gevonden. 

De rook verspreidde zich via het ventilatiesysteem. Het was even zoeken voordat duidelijk werd dat een rokende motor in het systeem zelf bron van de rook was. 

Dat blijkt uit de tweets van Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. 

Vanwege de rook - en dus dreigend gevaar van brand - werden 13 bewoners van de Talma Borgh opgevangen in de centrale huiskamer. Daar konden zij het onderzoek van de brandweer afwachten. Bezorgde familieleden meldden zich al snel bij het verzorgingshuis: ze wilden weten of familie niet in gevaar was. 

Extra hulp

In het verzorgingshuis wonen veel mensen die zichzelf niet kunnen redden bij calamiteiten. Daarom schaalde de brandweer meteen bij de melding van rook in het pand op naar een ‘middelbrand’. Daardoor kwamen meteen extra hulptroepen opdraven. Ook politie en ambulances reden naar de Talma Borg, voor het geval ook hun helpende hand nodig was.  

Nadat de brandweer arriveerde ’s avonds laat na de brandmelding gingen meteen twee ploegen op zoek naar de oorzaak van de rook. Een hoogwerker zette mensen op het dak, voor dezelfde zoektocht. Agenten zetten intussen de weg af in de omgeving van de Talma Borg.

Falende motor 

Rond kwart over elf kon de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland melden dat de 13 bewoners terug konden naar hun appartement. De technische dienst werd opgeroepen om de falende motor in het ventilatiesysteem onder handen te nemen. 

Met dit bericht sloot de Veiligheidsregio zijn berichtgeving af:

Eerder op de avond was duidelijk dat de rook in de Talma Borgh zich verspreidde via het ventilatiesysteem:

Hulpdiensten spoedden zich zondagavond naar het verzorginghuis in Apeldoorn:

Volledig scherm
Talma Borgh © Roland Heitink

Familieleden melden zich bij de Talma Borgh:

Volledig scherm
Familieleden bij de Talma Borgh. © Roland Heitink
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn