Volledig scherm
Kroondomein Het Loo in Apeldoorn. © Rob Voss

Faunabescherming in brief aan de koning: 'Hou Kroondomein Apeldoorn hele jaar open'

De Faunabescherming roept Koning Willem Alexander in een open brief op het Kroondomein in Apeldoorn niet langer te sluiten tijdens het jachtseizoen. De brief wordt zaterdag paginagroot afgedrukt in een advertentie in het dagblad Trouw.

Faunabescherming en de Partij voor de Dieren gaan om zaterdag demonstreren bij het Kroondomein Het Loo in Apeldoorn om de brief kracht bij te zetten. Koning Willem Alexander is gevraagd daar aanwezig te zijn in het kader van een openluchtaudiëntie.

In de brief vraagt de stichting amnestie voor de dieren die in het Kroondomein leven. Met name zwijnen, herten en reeën liggen onder vuur in het gebied, stelt de Faunabescherming. 

Meerderheid

De sluiting van het Kroondomein is in strijd met de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer, schrijft de Faunabescherming. Ook vindt de organisatie dat dit niet overeenkomt met de geest van de schenking van het gebied door Koningin Wilhelmina aan het Nederlandse volk. Volgens de actievoerders kan de sluiting niet los gezien worden van achterhaalde jachtprivileges.

Zaterdag gaat het PvdD-kamerlid Merel van Kooten het net gesloten Kroondomein demonstratief openen. Demonstranten zullen een bewerkte versie van het lied van Koppestok, over de herinname van Den Briel, ten gehore brengen.

Per direct

De demonstratie start om 15.30 uur op de parkeerplaats aan de Wieselseweg in Wiesel. De demonstranten hopen op aanwezigheid van de Koning. Meer nog, vragen ze Willem Alexander het besluit te nemen het gebied per direct open te stellen.

  1. Gezelligheid en een goed salaris, dan komen vakantiewerkers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen
    PREMIUM

    Gezellig­heid en een goed salaris, dan komen vakantie­wer­kers wel, weten ze bij Van Dijk Kampen

    Hoe krijg je 2000 jongeren zo ver dat ze in hun zomervakantie voor je willen werken? Bij Van Dijk Educatie in Kampen hebben ze het antwoord gevonden: zorgen dat ze het gezellig hebben en leuk kunnen verdienen. Zo krijgt het bedrijf in de zes weken durende zomerpiek alle plekken gevuld, terwijl volgens analyses van onder meer uitzendorganisatie Randstad Groep de krapte op de arbeidsmarkt ‘een historisch hoogtepunt’ heeft bereikt.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn