Volledig scherm
© thinkstock

Fiets gestolen? In deze buurten kun je die beter niet achterlaten

REGIO - Ben jij bang dat je fiets wordt gestolen? Dan kan je maar beter niet jouw tweewieler parkeren in de binnenstad van Apeldoorn. Daar worden jaarlijks meeste fietsen gepikt in het gebied van de Stentor. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws.

In 2015 werden in de binnenstad van de Gelderse stad 359 fietsen gestolen. Ook in Deventer werden er op de Singel een hoop fietsen in 2015 gestolen: 260. De steden zijn onderdeel van de 122 buurten in Nederland waar de meeste tweewielers vorig jaar werden gestolen. Ook Lelystad en Zwolle staan op de lijst. Op het Stationsplein in Lelystad werden vorig jaar 157 meegenomen. In de Zwolse binnenstad waren dat 148 fietsen.

Drie op een dag
Jaarlijks worden er in Nederland 350.000 fietsen gestolen. Nederland heeft grofweg 12.200 buurten. 1 procent van die buurten (122 in totaal) is goed voor een kwart van alle fietsendiefstallen in Nederland. In Nijmegen en Enschede-City werden in 2015 de meeste fietsen gestolen: gemiddeld drie op een dag.

De cijfers van RTL Nieuws zijn gebaseerd op aangiftes van fietsendiefstal. Volgens het CBS doet maar 30% van alle slachtoffers van fietsendiefstal daadwerkelijk aangifte. In werkelijkheid kunnen de cijfers dus veel hoger liggen.

Bewaakte fietsenstalling
Ben je erg zuinig op je fiets? Dan kan je jouw tweewieler het beste stallen in een bewaakte stalling. Ook een extra slot doet het goed tegen diefstal.

Stal jij jouw fiets altijd op een plek waar je hem eigenlijk niet mag neerzetten? Dan loop je kans dat hem ook kwijtraakt. De gemeente mag fietsen die bijvoorbeeld tegen lantaarnpalen, bruggen of bomen staan wegknippen en opslaan in het fietsendepot. Gelukkig krijg je jouw fiets tegen een vergoeding weer terug.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn