De Hoenderloo Groep.
Volledig scherm
De Hoenderloo Groep. © Kevin Hagens

FNV zet acties tegen sluiting Hoenderloo Groep door: ‘400 medewerkers met de rug tegen de muur’

UpdateDe FNV gaat volgende week vrijdag toch actie voeren tegen de sluiting van de Hoenderloo Groep door Pluryn. Volgens de vakbond bleek tijdens een gesprek vandaag dat de directie van de zorggroep op ‘geen enkele wijze’ tegemoet wil komen aan de eisen van de FNV en de medewerkers. 

Eerder nog schortte de FNV de acties op verzoek van Pluryn op om in gesprek te gaan over het open houden van de Apeldoornse jeugdzorginstelling. 

Deur hermetisch dicht

Volgens bestuurder Jan Verhoeven van FNV Zorg & Welzijn is er geen gesprek mogelijk met Pluryn over het openhouden van de Hoenderloo Groep. ‘De directie heeft de deur spreekwoordelijk al hermetisch dicht gedaan en staat niet open voor alternatieven om de sluiting van de Hoenderloo Groep te voorkomen. Hiermee zetten ze de 400 medewerkers met de rug tegen de muur.’ Zij zijn boos en verdrietig dat er zo met de jeugdzorgwerkers en de kinderen om wordt gegaan. Zo maken ze zich flinke zorgen dat de 200 jongeren – die straks over allerlei andere complexen worden verdeeld - geen goede specialistische jeugdzorg én scholing ontvangen die passen bij hun complexe problematiek. Volgens de medewerkers zijn er onvoldoende goede alternatieven. Hiermee staat de toekomst voor deze kinderen echt op het spel.’

Met andere vakbonden wél goede afspraken

Hoewel Pluryn zegt met andere vakbonden -CNV, FBZ en Nu’91- vandaag constructieve afspraken te hebben gemaakt, sluit de FNV zich daar niet bij aan. Bestuursvoorzitter Karel Verweij van Pluryn: ‘Ik heb een klemmend beroep gedaan op de FNV om met haar acties geen discontinuïteit van zorg te veroorzaken. Dit in het belang van de jongeren en de medewerker. Het is op geen enkele manier mogelijk om op de niet-onderbouwde eisen van de FNV in te gaan.’ 

Met de andere vakbonden is afgesproken dat Pluryn medewerkers begeleidt van werk naar werk, van baan naar baan. En ook dat Pluryn continuïteit van zorg garandeert tot het laatste kind en dat er voor hen wordt gewerkt aan een ‘toekomstgerichte duurzame oplossing'. 

Toekomst van kinderen

Volgende week vrijdag is het begin van mogelijk een reeks acties. Eerder gaf FNV al aan dat het kan gaan om werkonderbrekingen en stakingen. Begin volgende week wordt bekend hoe de acties er precies uit gaan zien. Volgens de FNV is de zorg voor de kinderen tijdens de acties gewaarborgd.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn