De gevolgen van de coronacrisis laten zich nu ook zien in werkloosheidscijfers. Die schoten in april omhoog.
Volledig scherm
De gevolgen van de coronacrisis laten zich nu ook zien in werkloosheidscijfers. Die schoten in april omhoog. © Robin Utrecht

Forse stijging werkloosheid door coronacrisis in Overijssel en Gelderland

De werkloosheid is in april door corona sterk gestegen in Overijssel en Gelderland. Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Vooral horecapersoneel (plus 43 procent), uitzendkrachten (plus 52 procent) en jongeren krijgen het voor de kiezen. 

Normaal gesproken daalt in deze periode van het jaar het aantal werklozen juist.

In de Stedendriehoek (de gemeenten in de driehoek Apeldoorn, Deventer en Zutphen) en op de Noordwest Veluwe verstrekte het UWV eind april bijna 11.000 WW-uitkeringen. Dat is 14,7 procent (1290 uitkeringen) meer dan de maand ervoor. Landelijk piekte de werkloosheid zelfs nog sterker: plus 16,7 procent.

Regio Zwolle doet het iets beter. Eind april verstrekte UWV 7775 WW-uitkeringen en dat is 13,6 procent (928 uitkeringen) meer dan in maart.

De afgelopen jaren daalde het aantal mensen met een WW-uitkeringen in deze periode van het jaar juist, stelt het UWV, omdat er dan meer werk is in bijvoorbeeld de horeca en de bouw. Corona rekent daar in één klap mee af. 

Dat merken vooral mensen met een uitzendcontract en werknemers in de horeca. Bij uitzendbedrijven nam het aantal WW-uitkeringen in één maand tijd met 52 procent toe, in de horeca met 43 procent. 

Daarbij worden vooral de jongeren sterk getroffen. Het aantal WW-uitkeringen aan jongeren tot 27 jaar uit deze twee branches verdubbelde.

Hoe dieper in het rood, hoe zwaarder de coronacrisis toeslaat als het gaat om WW-uitkeringen.
Volledig scherm
Hoe dieper in het rood, hoe zwaarder de coronacrisis toeslaat als het gaat om WW-uitkeringen. © UWV

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn