Volledig scherm
Herna Verhagen (CEO van PostNL) en Ronald van de Laar (directeur Sandd Holding) gaven in februari van dit jaar een toelichting op de voorgenomen samenvoeging van de postnetwerken van PostNL en Sandd. © ANP

Franchisers Sandd vechten postfusie met PostNL aan

UpdateDe Vereniging Franchisenemers van Sandd (VFS) vecht het besluit aan van staatssecretaris Mona Keijzer om de postfusie tussen PostNL en Sandd goed te keuren. De VFS verwijt de bewindsvrouw een onzorgvuldige belangenafweging te hebben gemaakt en betwist de rechtsgeldigheid van de overname van Sandd door Post NL Holding.

De VFS vindt dat Keijzer de positie van de negen franchisenemers van Sandd volledig negeert door haar besluit. ,,Waar Staatssecretaris Keijzer met het wetsvoorstel voor de Wet Franchise franchisenemers tegen franchisegevers wil beschermen, laat ze franchisenemers van Sandd in de kou staan”, aldus  VFS-voorman Mario de Koning.

De fusie werd aanvankelijk verboden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) omdat er een monopolie zou ontstaan, maar Keijzer sloeg dat verbod in de wind door gebruik te maken van artikel 47 van de Mededingingswet. Zij verbond daar wel enkele voorwaarden aan. De fusie mocht geen schokeffect veroorzaken op de postmarkt en de transitie moest geleidelijk plaatsvinden. Vandaar dat de 11.000 Sandd-bezorgers in dienst treden bij PostNL.

Keiharde contractbreuk

De Koning: ,,Maar in dat artikel werd eerst gesproken over 16.000 Sandd-bezorgers en later 11.000. Onder anderen de 3000 postbezorgers en 450 andere medewerkers in dienst van negen franchisenemers bij Sandd, vallen dus ineens buiten de boot.’’

De VFS beschuldigt Sandd alvast van keiharde contractbreuk, waardoor deze mensen zonder enige vorm van transitievergoeding en begeleiding op straat komen te staan per 1 februari of 1 maart 2020. De vereniging wil dat hun belangen even zwaar worden gewogen als die van de Sandd-bezorgers.

Ook wil de franchiseclub dat er een meer geleidelijke overgangsregeling komt voor de franchisers en dat bestaande contracten die over drie en vier jaar aflopen, worden gerespecteerd. Met als alternatief een schadeloosstelling, waarin een bedrag zit ook om afvloeiende medewerkers te begeleiden en een transitievergoeding bieden.

Rechtsgeldig

Tot slot betwijfelt de VFS of de hele overname überhaupt wel rechtsgeldig is.  In een persbericht stelt zij dat niet PostNL NV de overnemende partij is, maar PostNL Holding BV. ‘Dit is strijdig met het besluit van Keijzer. PostNL staat wél onder toezicht van DNB en AFM, PostNL Holding niet’.

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) houden toezicht op gedrag van ondernemingen en werken samen bij het verlenen en intrekken van vergunningen.

Reactie PostNL/Sandd

PostNL en Sandd komen met een gezamenlijke, schriftelijke reactie: ‘Wij vertrouwen erop dat we snel in gesprek kunnen gaan met de individuele franchiseondernemers. Wij willen dan praten over een succesvolle samenwerking die leidt tot werkgelegenheid voor bezorgers en kwaliteit voor klanten’.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn