Volledig scherm
Jan van der Zon (achter) van patatje van der Zon heeft zijn frietwagen verkocht aan Abi Groenendijk. © Maarten Sprangh

Frietwagen bij A1-viaduct lonkt meer dan handel in isolatiematerialen

Patat moet van versgesneden aardappel zijn en met liefde worden gebakken. Daarover zijn de gaande en de komende patatbakkers het eens. Maar voordat Jan van der Zon zijn snackwagen aan de Arnhemseweg in Apeldoorn over een week definitief verlaat, leert hij zijn opvolger Abi Groenendijk eerst de fijne kneepjes van een ambachtelijk ‘Patatje van der Zon’.

Daarom blijft de naam voorlopig onveranderd Patatje van der Zon. Misschien wordt het over een tijdje Patatje Groen, Patatje Patatje of Patatje Bio. Belangrijker dan de naam is de kwaliteit en de smaak, vindt ‘horecatijger’ Groenendijk: ,,Die naam komt wel.” 

Carrièreswitch

Als kind groeide de Apeldoorner op in een snackbar/restaurant en leerde hij het vak spelenderwijs. Logisch dat hij als tiener in de keuken van De Cantharel in Apeldoorn ging werken als hij geld nodig had. Daarna werdt hij zelfstandig chef kok in het Ei van Columbus in Beekbergen. Sommigen noemden het toeval, anderen een uitdaging of een gril toen hij beveiliger werd, maar voor Groenendijk was het een hele logische carrièreswitch evenals zeven jaar later de stap naar een adviesrol op het gebied van beveiliging, financiën, kozijnen, montagemateriaal en gereedschap. Maar in zijn achterhoofd bleef de wens naar het bezit van een eigen snackbar en toen zag hij het bordje ‘Te Koop’ op Patatje van der Zon.

Nog een week te gaan en dan staat hij er alleen voor. Vandaag bakken ze samen patat en legt Jan van der Zon uit hoe alles werkt. ,,Het is ook wat, zo zit je in de zonnepanelen en isolatiematerialen en voordat je het weet ben je de eigenaar van een mobiele snackbar.’’

Mooie toko

 Van der Zon lacht terwijl hij de mayospuit indrukt en Groenendijk er een bakje patat onder houdt. ,,Mijn vrouw Bernadette is wel wat van me gewend en staat open voor mijn ideeën maar ze wist hier een paar weken geleden helemaal niets van. Nu heeft ze een man met een eigen snackbar.” Buiten steken ze een sigaar en een sigaret op en bespreken ze details van de overname totdat een vaste klant bij ze gaat zitten en ook een sigaret opsteekt. ,,Je neemt een prima bedrijf over”, verzekert hij Groenendijk. ,,Jan heeft er in 3,5 jaar een half jaar een mooie toko van gemaakt en je kan merken dat hij het met liefde doet. Zoals Jan patat maakt moet jij ook het ook doen. En van een eerlijke aardappel.”

Ideeënbus

Op 2 januari begint Abi Groenendijk in Patatje van der Zon. Hij is te vinden bij de Arnhemseweg ter hoogte van het A1 viaduct.  In eerste instantie laat hij alles bij het oude. Om zo goed mogelijk in te kunnen gaan op de wensen van zijn klanten komt er een ideeënbus te hangen voor suggesties. ,,Voor de interactie met mijn klanten.” Op drukke dagen kan hij op de hulp van zijn echtgenote en twee dochters rekenen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn