Volledig scherm
Is het beeld van mariniers die zich in het zweet werken straks in Apeldoorn te zien? © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Gaat Defensie 1800 mariniers in Apeldoorn huisvesten?

Wordt Apeldoorn de nieuwe thuisbasis van het korps mariniers? In Vlissingen vrezen ze van wel. De gemeente Apeldoorn zegt van niks te weten. Defensie wil niet reageren.

De gemeente Vlissingen, het waterschap en de provincie Zeeland eisen van Den Haag opheldering over de komst van de marinierskazerne. In een brief aan staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) vragen ze of de gemaakte afspraken nog worden nagekomen.

Reden voor de brief, die de gemeente Vlissingen woensdag publiceerde, zijn naar eigen zeggen geruchten dat onlangs in de ministerraad zou zijn besloten om de kazerne mogelijk naar de gemeente Apeldoorn te verhuizen. De Zeeuwse bestuurders vragen Visser uiterlijk deze week aan hen ‘te bevestigen dat de verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat’.

Uitstel ook afstel?

In 2012 is het besluit genomen om de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen te bouwen ter vervanging van de kazerne in Doorn. Toen was het plan dat deze medio 2017 in gebruik zou worden genomen, maar dat is meermaals uitgesteld. Bij de 1800 mariniers is er veel weerstand tegen de verhuizing naar het verre Vlissingen. Daarom is er naar de mogelijkheden om - een deel van - hen naar een meer centrale locatie te verhuizen. 

Mocht het korps inderdaad naar Apeldoorn komen, dan wordt de kazerne in Nieuw-Milligen de thuisbasis. Jarenlang was er sprake van dat het Defensie-terrein daar zou worden afgestoten. Dat leidde tot meerdere initiatieven voor een nieuwe invulling. Zo kwamen oud-militairen met een plan voor een campus waar zij werkritme kunnen ontwikkelen. De fractie van Lokaal Apeldoorn wees het aan als ideale nieuwe plek voor de Julianatoren. Die plannen konden in de prullenbak: er werd besloten dat Kamp Nieuw-Milligen militair terrein blijft. 

Afgelopen december werd duidelijk dat ook Flevoland de mariniers graag welkom heet. Welke plek in de polder de provincie precies voor ogen heeft, bleef echter onduidelijk. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn