Volledig scherm
Villa De Toetoepan (1921) aan de Anna Paulownalaan, gebouwd in traditionele cottagestijl. foto Cees Baars ;Villa Appoldro (1846) aan de Loolaan, een van de oudste huizen van Apeldoorn. foto Cees Baars

Gedeeld eerbetoon voor de beste restauratie

APELDOORN - De tweejaarlijkse prijs die de Stichting Apeldoornse Monumenten toekent aan de beste restauratie heeft dit keer twee winnaars.

De prijs werd woensdagavond uitgereikt door wethouder Rob Metz.

De Apeldoornse voorvechtster van het behoud van monumenten en ander cultureel erfgoed was inmiddels toe aan haar zevende prijsuitreiking. Met de prijs wil de SAM het herstel in oude staat van monumenten en karakteristieke gebouwen aanmoedigen. Winnaar is telkens de eigenaar die zijn pand en de daarbij behorende omgeving op de meest aantrekkelijke wijze heeft weten terug te brengen in de oorspronkelijke staat.

Voor de prijs van dit jaar waren vier panden genomineerd. Daarbij ging het om Villa Appoldro aan de Loolaan, villa De Toetoepan aan de Anna Paulownalaan, de villa Van Hasseltlaan 21 en stadsbrouwerij Het Achterom aan de Mariastraat.

De jury van deskundigen zei onder de indruk te zijn van het initiatief, de moed en het doorzettingsvermogen van de eigenaren om tot restauratie over te gaan. Met het aanwijzen van twee winnaars heeft de jury twee uiteenlopende projecten willen eren. Villa Appoldro werd met behulp van een architect en aannemer tot in de puntjes gerestaureerd, bij villa De Toetoepan hebben de eigenaren zelf een groot aandeel in de regie en de werkzaamheden gehad.

Volledig scherm
Villa De Toetoepan (1921) aan de Anna Paulownalaan, gebouwd in traditionele cottagestijl. foto Cees Baars ;Villa Appoldro (1846) aan de Loolaan, een van de oudste huizen van Apeldoorn. foto Cees Baars
  1. Máxima helpt Apeldoornse meesterbinder Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’
    PREMIUM
    Video

    Máxima helpt Apeldoorn­se meesterbin­der Miranda: ‘Ik denk dat zij mij begrijpt’

    Het verhaal van de Apeldoornse meesterbinder Miranda ter Voorde (44) en haar bedrijf Meesterlijk Geschikt (ze belooft met haar bloemen, planten en bomen ‘een wauw gevoel in elke winkel’) leest als een succesverhaal. Maar nu weet ze het even niet meer. Dus riep zij donderdag op bedrijven-event nlgroeit in Apeldoorn hulp in van koningin Máxima. ,,Ik denk dat zij mij, dat zij ondernemers begrijpt.”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn