De brand bij afvalverwerker Attero in Wilp vanuit de lucht.
Volledig scherm
De brand bij afvalverwerker Attero in Wilp vanuit de lucht. © Rens Hulman / News United

Geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij brand Attero; groenten uit eigen tuin mag weer

videoMensen die in de buurt wonen van het afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wilp mogen weer groenten uit eigen tuin eten en het vee mag ook weer naar buiten. Adviezen om de tuingroenten niet te eten en de dieren binnen te houden zijn ingetrokken na metingen van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM).

 Aanleiding voor het doen van de metingen was de brand in de nacht van zaterdag op zondag vorig weekend. 

Geen afwijkingen

Er zijn geen afwijkende concentraties stoffen aangetroffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, aldus het onderzoek van het RIVM. Het instituut heeft hiertoe de afgelopen dagen diverse metingen uitgevoerd.  

Er stond een grote berg afval in brand, waarbij veel rook vrijkwam. In het kader van zorgvuldigheid gaf de gemeente Voorst daarom opdracht aan het RIVM om te onderzoeken of hier gevaarlijke stoffen bij zijn vrijgekomen.

Winter

De conclusie van het RIVM is dat bij de brand in Wilp geen schadelijke stoffen (zoals verhoogde concentraties dioxines) zijn vrijgekomen. De gemeten waardes liggen onder de Nederlandse achtergrondconcentraties voor de winterperiode. In de winter zijn de waardes van nature hoger, vooral omdat gras in de winter nauwelijks groeit en niet gemaaid of begrazen wordt,aldus het rapport. Desondanks wijken de gemeten waardes dus niet af van het normale niveau in de winter. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn