Geert van de Kolk voor het Gymnasium Apeldoorn, waar de hoofdrolspeler in zijn autobiografische roman De Jongens naar school gaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Geert van de Kolk voor het Gymnasium Apeldoorn, waar de hoofdrolspeler in zijn autobiografische roman De Jongens naar school gaat. © Kevin Hagens

Geen kwaad woord over naargeestig Apeldoorn, zegt schrijver Geert van der Kolk

Geen kwaad woord over Apeldoorn, zegt Geert van der Kolk, maar de hoofdrolspeler in zijn nieuwe autobiografische roman spreekt hem veelvuldig tegen. Het boek speelt zich af in Apeldoorn, waar zijn alter ego Jan Mendel zijn jeugd doorbrengt. ,,Mijn zevenjarige ballingschap’’, zegt Mendel daarover.

Het is een naargeestige dag als de inmiddels 35 jaar in Amerika wonende Van der Kolk (1954) met de trein aankomt in Apeldoorn. Mistflarden vullen de stad, die hij zich herinnert als een bescheiden provincieplaats waar hij vanuit Velsen naartoe verhuisde. Hij had er best een mooie schooltijd, zegt de schrijver, heeft geen jeugdtrauma’s te verwerken. ,,Mijn eindexamen in Apeldoorn was een traumatische ervaring,’’ countert zijn alter ego echter. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn