Geen nieuwe meldplicht voor Volkert van der Graaf

Het Openbaar Ministerie gaat de meldplicht van Volkert van der Graaf niet aanpassen. De advocaat van de nabestaanden van Pim Fortuyn deed een verzoek bij het OM om zijn voorwaarden te herzien. De familie beraadt zich op nieuwe, juridische stappen.

Vorige week onthulde De Stentor dat Van der Graaf nog gewoon in Apeldoorn en Harderwijk woont en geen enkel plan lijkt te hebben om te emigreren. Het argument om naar het buitenland te vertrekken droeg hij aan om van zijn driewekelijkse fysieke meldplicht af te kunnen komen. 

De rechter gaf Van der Graaf vorig jaar mei gelijk, waarna het OM in oktober tijdens het hoger beroep een nieuwe deal met hem sloot.  Daarin werd bekend dat de Apeldoorner zich nog eens in de acht weken schriftelijk moet melden om te vertellen over zijn privésituatie. Het OM laat nu weten dat die deal niet wordt opengebroken. 

Stuitend

Simon Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, is vooral boos over het feit dat het Openbaar Ministerie geen tekst en uitleg geeft over waarom de fysieke meldplicht niet weer wordt ingevoerd. ,,Dat is stuitend. Volkert van der Graaf en het OM hebben een deal gemaakt, maar daar weten wij het fijne niet van. Dat geeft een slecht gevoel. Maak dit soort afspraken dan niet, als je ze niet terug kunt draaien.” 

Quote

Maak dit soort afspraken dan niet, als je ze niet terug kunt draaien

Simon Fortuyn

Ook de advocaat van de familie, Richard van der Weide, stelt dat de nabestaanden erg teleurgesteld zijn in deze uitkomst. Volgens hem beraadt de familie zich op nieuwe stappen. ,,We onderzoeken de juridische mogelijkheden", laat hij weten. 

Aangifte 

De Stentor zocht de afgelopen maanden uit of Van der Graaf ook daadwerkelijk is geëmigreerd. Hij blijkt nog altijd in een monumentaal pand te wonen in de binnenstad van Apeldoorn. Ook reist hij regelmatig op en neer naar Harderwijk waar zijn vrouw en dochter wonen. Het OM liet in de aanloop naar de publicaties aan deze krant weten geen signalen te hebben dat de moordenaar van Fortuyn op korte termijn naar het buitenland wil vertrekken. Ook een buurman van Van der Graaf stelde dat hij geen ambities heeft om binnenkort de grens over te gaan.

Vorige week deed Van der Graaf nog aangifte tegen CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en oud-VVD-Kamerlid Han ten Broeke vanwege smaad en laster. Dit vanwege uitspraken in het radioprogramma WNL Op Zaterdag. 

Het OM wil verder niets kwijt over de zaak en verwijst naar de deal die in oktober met Van der Graaf is gesloten. Willem Jebbink, de advocaat van Van der Graaf, wil ‘ook nu’ geen commentaar geven.

De meldplicht van Volkert van der Graaf wordt niet aangescherpt laat het OM weten.
Volledig scherm
De meldplicht van Volkert van der Graaf wordt niet aangescherpt laat het OM weten. © Martijn Bijzitter (uitsnede)

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn