Gemeentehuis Apeldoorn
Volledig scherm
Gemeentehuis Apeldoorn © Google Streetview

Geen windmolens op Beekbergsebroek in Apeldoorn

Er komen geen windmolens op Beekbergsebroek. Dat wil een meerderheid van de Apeldoornse gemeenteraad. Of er elders in de gemeente wel turbines komen, is ook nog maar de vraag.

Dat werd donderdagavond duidelijk bij een politieke discussie over windenergie. Politiek Apeldoorn heeft zich ooit gebonden aan ambitieuze doelen op het gebied van duurzaamheid. Het zelf opwekken van windenergie is daar onderdeel van.

Inmiddels zien veel partijen in de gemeenteraad dat niet meer zitten - mede vanwege protest uit verschillende wijken.

Te dichtbij

Beekbergsebroek, de plek die tot nu toe het meest concreet in beeld was, valt in elk geval af. Dat gebied direct ten zuiden van de A1 ligt te dicht bij bebouwing (De Maten), vinden de meeste politieke partijen. Er kunnen daar alleen nog molens komen, als de provincie Gelderland daartoe opdracht zou geven.

Ook elders op Apeldoorns grondgebied zijn windmolens ofwel niet wenselijk, of niet logisch, vinden met name CDA, VVD, 50Plus en Lokaal Apeldoorn. ChristenUnie en D66 tonen zich nog het meest voor de komst. Ook zij zien nadelen, maar er wordt dan in elk geval nú een stap in de juiste richting gezet, zeggen die partijen. Ze hekelen de redenatie van de VVD, die liever inzet op het ontwikkelen van nieuwe technieken. ,,De oplossingen voor morgen voor de problemen van vandaag'', wierp Maarten van Vierssen (D66) zijn collega's voor de voeten. ,,De urgentie is nu''', vindt ook Ties Stam (PvdA). Zo was er ook kritiek op het idee windenergie in te kopen die elders is opgewekt. Toch zien meerdere partijen dat zitten.

Afstand

PvdA en SGP zijn geen enthousiaste bepleiters van windmolens in de gemeente Apeldoorn, maar zij sluiten dat ook nog niet uit. Wel moeten er bij plaatsing strengere (afstands)normen komen dan de huidige landelijke regels. De vraag is of er plekken overblijven die dan nog voldoen. Ook ChristenUnie ziet iets in Apeldoornse regels, tegelijk is die partij het meest bereid te accepteren dat er nadelen kleven aan windenergie. Desnoods moeten mensen worden uitgekocht, stelt raadslid Jeannet Huizing. Bij de aanleg van een snelweg kan dat tenslotte ook. ,,En energie is een basale levensbehoefte.''

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn