Volledig scherm
In Apeldoorn-Zuid verdwenen de hoogspanningsmasten in 2015. © Johannes Rutgers

Geld van 'Zuid' helpt bij hoogspanningproject De Maten

Apeldoorn zet alvast een bedrag klaar voor het ondergronds brengen van de de hoogspanningslijnen in De Maten. Dat is in elk geval de bedoeling van burgemeester en wethouders. Mede daardoor lijkt in elk geval de financiering al een heel eind op streek voor die - eventuele - klus.

Vorige week werd duidelijk dat Apeldoorn met netbeheerder TenneT in gesprek is over het weghalen van de hoogspanningsmasten en -lijnen in de Matense buurten Velden en Hoeven. In plaats daarvan komt de hoogspanning dan door kabels onder de grond te lopen.
De bedoeling is nog dit jaar een haalbaarheidsonderzoek op te zetten. Dat is niet toevallig; op 1 januari 2019 opent een regeling waarmee de rijksoverheid meebetaalt aan dit soort projecten. Het rijk vergoedt 80 procent van de kosten die TenneT maakt.

Goed idee

In 2015 is de hoogspanning in Apeldoorn-Zuid weggehaald. Toen lag al in het verschiet dat ook die kosten uiteindelijk deels vergoed zouden worden. Het project in Zuid kostte 9,5 miljoen euro. Woningcorporatie De Goede Woning en de provincie Gelderland betaalden daar aan mee, de gemeente Apeldoorn betaalde zo'n 5,5 miljoen euro. Dat bedrag komt nu inderdaad terug naar de gemeentekas. Burgemeester en wethouders vinden het een goed idee een daarvan alvast opzij te zetten voor het Matense project.

Buffer

Wat de totale kosten zijn van het ondergronds brengen in de Velden en Hoeven, is nog niet helder. Maar met de buffer van de gemeente en het gegeven dat het Rijk flink meebetaalt, lijkt de financiering niet het grootste probleem te gaan worden.
Het haalbaarheidsonderzoek richt zich echter niet alleen op de kosten. Ook de technische aspecten en de ruimtelijke gevolgen voor de twee buurten zijn onderwerp.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn