Geld voor opknappen Apeldoornse bunker Seyss-Inquart

videoDe 'Bunker van 6¼' wordt weer waterdicht. Het Apeldoornse college van burgemeester en wethouders stelt daar 40.000 euro voor beschikbaar.

De bunker aan de Loolaan was in de Tweede Wereldoorlog de schuilplaats van Rijkscommissaris Seyss-Inquart. De bunker wordt wel gezien als het 'enige echte' Apeldoornse oorlogsmonument.

De schuilplaats werd in de oorlog gebouwd in de voortuin van de villa waarin tegenwoordig makelaarskantoor Hunink & Holtrigter huist. Vanaf 1948 tot 1956 werd hij opengesteld voor publiek, daarna alleen sporadisch. Elf jaar geleden bijvoorbeeld, toen bijna 2.000 mensen in groepjes van vijftien met een gids naar binnen mochten.

In het ondergrondse bouwwerk had Seyss-Inquart een werk- en slaapkamer. Ook beschikte hij er over een douche en toilet. Via de telefooncentrale stond hij in rechtstreeks contact met Adolf Hitler.

In 2013 zou de bunker al worden gerestaureerd, maar dat kwam toen niet van de grond. Doordat er al jaren water in staat, verkeert hij in slechte staat. Als de bovenkant van het bouwwerk niet waterdicht wordt gemaakt, dan dreigen de cartoons die in de bunker op de muur staan, verloren te gaan.

Zodra de bunker waterdicht is kan verdere restauratie plaatshebben. Daarna mogen schoolklassen en in beperkte mate toeristen de ruimte bezichtigen.

Bunker Seyss-Inquart
Volledig scherm
Bunker Seyss-Inquart © COR DE KOCK

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn