Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de protesterende boeren voor het Arnhemse provinciehuis toe.
Volledig scherm
Gedeputeerde Peter Drenth spreekt de protesterende boeren voor het Arnhemse provinciehuis toe. © Eveline Van Elk

Gelderland bevriest strenge stikstofmaatregelen voor boeren tot december

Gelderland schort de stikstofmaatregelen voor de landbouw op tot uiterlijk 1 december dit jaar. Voor die tijd komen minister Carola Schouten van Landbouw en de provincies bij elkaar om duidelijkheid te kunnen geven over de aanpak van de huidige stikstofproblemen.

Dat is dinsdag bekend geworden na een bijeenkomst van het college van Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) beloofde de Gelderse boeren vorige week al zijn best te doen om de stikstofmaatregelen die hun treffen voorlopig op te schorten. Dat deed hij nadat zij hun trekkers massaal op de Markt voor het provinciehuis in Arnhem parkeerden. Volgens Drenth waren de problemen die de boeren hadden met de regels ineens ‘groter dan gedacht’. 

Overstag

De belofte van Drenth vorige week was opmerkelijk, omdat hij in de dagen daarvoor juist zei dat de boeren in Gelderland gewoon moeten inleveren om de problemen voor stikstof op te lossen. Naast Gelderland gingen ook Overijssel en Drenthe later overstag. 

Door de verschillende standpunten van de provincies is er een onduidelijke situatie in Nederland ontstaan. Overijssel heeft de omstreden stikstofregels voor de agrarische sector geheel en al van tafel gehaald. Voor andere sectoren blijven de stikstofregels in deze provincie onverminderd gelden. In Flevoland hield gedeputeerde Hofstra na een gesprek met boeren juist vast aan de provinciale regels. 

Stalruimte

De omstreden provinciale regels pakken voor boeren strenger uit dan de voorstellen die Landbouwminister Schouten had gedaan. De provincies wilden verder gaan in het schrappen van niet benutte stalruimte in vergunningen voor boerenbedrijven. Dat is het verschil tussen het aantal dieren dat zij momenteel houden en het aantal dieren dat zij volgens hun vergunning zouden mogen houden.

Het stemt voorzitter Ben Haarman van LTO Noord - Regio Oost tevreden dat Gelderland vasthoudt aan het opschorten van de regels. ,,Ik hoopte al dat Drenth de lijn van vorige week zou doorzetten. Dit geeft ons de tijd om namens de agrarische sector met Gelderland en Overijssel  in gesprek te gaan over wat wél haalbaar is.’’ Minister Schouten wil dat het Rijk en de provincies zo snel mogelijk weer op één lijn komen ten aanzien van de stikstofregels. Het gesprek dat ze vóór 1 december met alle provincies voert, moet daar meer helderheid over geven.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn