Volledig scherm
Foto ter illustratie. © theo kock

Gelderland blij met extra toeristen

De provincie is blij met de extra toeristen die Gelderland in 2017 wisten te vinden. In 2017 vierden zo’n 4 miljoen mensen vakantie in Gelderland. Dat is 100.000 meer dan het jaar daarvoor.  De groei komt voor een groot deel door toeristen uit Duitsland.

Toerisme is een economische factor van formaat. Zo’n 63.000 Gelderlanders werken in de sector. ,,Mooi dat we het goed doen'', zegt gedeputeerde Bea Schouten. ,,Er zijn volop kansen en die willen we gaan benutten. Binnenkort komen we daarom met een koersdocument Toerisme.''

,,Noem me bevooroordeeld, maar dit is de mooiste provincie van Nederland'', vervolgt Schouten. ,,We willen graag meer bezoekers ontvangen hier. Daarmee kunnen we ook bijdragen aan een betere spreiding van toeristen in Nederland. Dat gaan we wel op een zorgvuldige duurzame manier doen.'' De spreiding is nodig omdat de druk op Amsterdam door de toeristen flink toeneemt.

Vorig jaar kwamen zo’n 600.000 buitenlandse toeristen naar Gelderland, dat is 20% meer dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name onze oosterburen weten de provincie steeds beter te vinden. In 2016 kwamen er 175.000 Duitsers, vorig jaar liep dat aantal op naar 225.000. Bezoek uit Azië steeg vorig jaar van 17.000 naar 25.000.

  1. Wat als Rembrandt de schoolfotograaf was? In Twello weten ze het
    PREMIUM

    Wat als Rembrandt de schoolfoto­graaf was? In Twello weten ze het dankzij Apeldoorn­se Michelle

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar geen aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden tekent elk kind z'n eigen Rembrandt. Er gingen 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar het Rijks. Leefden zich in in de grote schilder en de Gouden Eeuw, en gingen vervolgens op de foto: Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn