Volledig scherm
Zonnepanelen. © ANP

Gelderse bedrijven zetten schouders onder energiebesparing

Gelderse bedrijven hebben slechts de helft van de energiebesparende maatregelen genomen waartoe ze wettelijk verplicht zijn. Dat blijkt uit ingediende rapportages. Vanwege de groei die gaande is reageren het bedrijfsleven en de Gelderse omgevingsdiensten niettemin positief.

Sinds 1 juli zijn bedrijven wettelijk verplicht om de overheid te melden welke maatregelen ze hebben genomen om te voldoen aan de energiebesparingsplicht die ze sinds de jaren negentig hebben. In Gelderland heeft iets meer dan de helft van de bedrijven (ruim 3800 bedrijven) daar inmiddels aan voldaan, meldt werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden. Enkele honderden andere staan op het punt om hun rapportage in te dienen.

VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden en de Gelderse omgevingsdiensten zijn tevreden daarover. Het registratieloket dat bedrijven hiervoor tot hun beschikking hebben is pas sinds 1 april open. ,,Er is in korte tijd veel bereikt,” constateert Christian Lorist van VNO-NCW. 

Terugverdienen

De informatieplicht geldt voor bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kuub aardgas verbruiken, met uitzondering van onder meer de glastuinbouw. Doel van de wet is bedrijven en instellingen te helpen om de juiste maatregelen te nemen, bij het voldoen aan de verplichting om te investeren in oplossingen die zichzelf binnen vijf jaar terugverdienen. Sinds de jaren negentig zijn ze daartoe verplicht.

Isolatie van gebouwen

Isolatie van gebouwen, het overschakelen op ledverlichting en het toepassen van energiebeheersystemen zijn de meest genomen maatregelen, zo blijkt uit de ingediende rapportages.

Er lopen meerdere campagnes om het aantal energiebesparende maatregelen omhoog te krijgen. Zo loopt de informatiecampagne ‘WATT je moet weten over energiebesparing’.  In het Gelders Energieakkoord zijn bovendien afspraken gemaakt om bedrijven te helpen bij het uitvoeren van energiescans en is een stimuleringsregeling opgezet. Meer dan 25 Gelderse ondernemersverenigingen hebben daarvan inmiddels gebruik gemaakt. 

 1. ‘AustrianDutchSisters’ Sara en Femke zijn Nederlandse hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspelen
  PREMIUM
  VIDEO

  ‘Austrian­Dut­ch­Sis­ters’ Sara en Femke zijn Nederland­se hoop op een olympische medaille tijdens de Winterspe­len

  Nederland of Oostenrijk. Het is een duivels dilemma, voor Sara Marita (18) en Femke (16) Kramer. De in Apeldoorn geboren zussen emigreerden met hun familie elf jaar geleden naar Oostenrijk en maken daar nu furore als schansspringster en biatlete. Voor de Oostenrijkse bond, maar met een dubbele nationaliteit. De Nederlandse Skivereniging heeft ze scherp op de radar. ,,De deur staat echt open.”
 2. Apeldoornse amateurvoetballer Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’
  PREMIUM
  VIDEO

  Apeldoorn­se amateur­voet­bal­ler Pernelly Biya: ‘Bij racisme direct het veld af en aangifte doen’

  Apeldoorner Pernelly Biya (26) zag zondag op televisie hoe Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistische leuzen naar zijn hoofd kreeg geslingerd in de wedstrijd bij FC Den Bosch. Hij dacht meteen terug aan maart 2016. De toenmalige voetballer van VVOG uit Harderwijk (nu actief bij DOVO) werd getrakteerd op oerwoudgeluiden door supporters van tegenstander Harkemase Boys.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn