Volledig scherm
Een sluis in het Apeldoorns Kanaal bij Hattem. © Erna Lammers

Geloof in varen op Apeldoorns Kanaal lijkt weg te ebben

Komt het er nog van? Ondanks brede steun voor het voornemen om het Apeldoorns Kanaal weer bevaarbaar te maken, lukt het maar niet om een project van de grond te krijgen.

Er zijn de afgelopen jaren wel successen geboekt. De waterkwaliteit is verbeterd, oevers zijn opgeknapt en een aantal obstakels is verdwenen. Maar het bevaarbaar maken van de complete waterweg, is daarmee niet veel dichterbij gekomen. De vraag lijkt dan ook gerechtvaardigd of dat er ooit nog van gaat komen.

Veluwekroon

De stuurgroep Veluwekroon kwam afgelopen jaren met de conclusie dat het te duur is om het complete Apeldoornse Kanaal bevaarbaar te maken. Het geld om alle obstakels te verwijderen, op te hogen of beweegbaar te maken is weliswaar voorhanden.  Waar de schoen wringt, is de exploitatie. Sluizen en bruggen beweegbaar maken kost geld, en niet alleen eenmalig. Volgens de stuurgroep zijn er geen financiële middelen om de structurele lasten te dragen. Daarmee valt het voornemen om het Apeldoornse Kanaal bevaarbaar te maken, in het water.

Provinciale Staten

Dat besef lijkt ook langzaam door te dringen tot de fracties in de Provinciale Staten van Gelderland. Van een rotsvast vertrouwen in de ambitie om het kanaal weer bevaarbaar te maken, is allang geen sprake meer. Zelfs bij de partijen die gisteren instemden met een vervolgonderzoek - wat kan worden gezien als een laatste strohalm - ontbreekt dat. 

Op verzoek van Provinciale Staten gaat Gedeputeerde Josan Meijers de komende maanden nog een keer met de pet langs bij de gemeenten en het waterschap, in de hoop dat die nog iets dieper in de buidel willen tasten. Het heeft veel weg van een wanhoopspoging van politieke partijen die achteraf willen zeggen dat ze er alles aan hebben gedaan om het kanaal weer bevaarbaar te maken. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn