Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © Shutterstock

Gelre Ziekenhuis: Eerst een serieuze poging om te stoppen met roken voordat vruchtbaarheidsbehandeling begint

Een vruchtbaarheidsbehandeling in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn begint bij rokers straks pas na een wachtpauze van drie tot zes maanden. In die maanden moet het betreffende stel een serieuze poging om te stoppen doen. Het paar krijgt daarbij nadrukkelijk hulp aangeboden, zoals persoonlijke begeleiding.

Problemen

De zorgsector en de overheid zetten flink in op het ontmoedigen van roken tijdens zwangerschap. De nieuwste koers is om er niet alleen maar op te hameren dat roken slecht is. Zorgverleners gaan vooral bekijken hoe vrouwen - en eventueel partners - kunnen worden geholpen. Bijvoorbeeld door ook achterliggende problemen te bespreken. Die lijn is eind vorig jaar in Apeldoorn nationaal bekrachtigd, en dat is geen toeval. Deze regio is al ver op dit gebied. En er gaat nog een schepje bovenop, vertelt gynaecoloog Karien Hack van Gelre ziekenhuizen. 

  1. Mengeling van emoties rond herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch
    PREMIUM

    Mengeling van emoties rond herinne­rings­cen­trum Apeldoorn­sche Bosch

    In het huis waar Yvonne Elzas als kind logeerde, komt een permanent herinneringscentrum over het oorlogsdrama van het Apeldoornsche Bosch. Haar grootouders woonden hier omdat haar opa directeur was van internaat Paedagogium Achisomog. Goed dat het herinneringscentrum er komt, zegt Elzas, al vindt ze het zelf steeds moeilijker om oorlogsverhalen te horen. ,,Ik kan bijna geen documentaire zien, maar nog steeds voel ik me hier ontzettend thuis.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn