Volledig scherm
De driesprong Lange Amerikaweg/ Kanaal Zuid vraagt alle aandacht. foto Gerard van Veluwen

Gevaar op de motor

Apeldoorn - De KNMV gaat bij rijvaardigheidstrainingen de nadruk leggen op risicoherkenning op de motor Uit onderzoek blijkt dat cursussen voor verbetering van rijtechniek een vals gevoel van veiligheid kunnen geven.

Veel zware motorongelukken ontstaan door een aanrijding met een tegemoetkomende, linksafslaande auto.

De Apeldoornse KNMV-motorinstructeur Gerard van Veluwen die meewerkte aan de ontwikkeling van de nieuwe Voortgezette Rijopleiding Risico : "Je kunt je eigen zichtbaarheid vergroten, licht slingeren om de aandacht te trekken. Maar ga er vanuit dat een automobilist je niet ziet. Schat in of je snelheid mindert of dat je de situatie voor bent door extra gas te geven en de kruising al voorbij bent voordat die auto links af kan slaan."

Na de nadruk bij de KNMV op rijtechniek ligt de focus de laatste jaren meer op het analyseren van de ongevalsketen. Leren om vroegtijdig een beslissing te nemen om risico's uit de weg te gaan.

Uit zijn cursuspraktijk noemt Van Veluwen nog enkele wegen en situaties in en om Apeldoorn die van een motorrijder extra aandacht vragen. "Rij op de Berg en Dalweg tussen Beekbergen en Hoenderloo 50, 60 en blijf de berm scannen op overstekend wild. Een ander beruchte plek is de afrit van de A1. Kom je op de Otterloseweg uit Hoenderloo dan zie je een vrachtauto voorgesorteerd staan om linksaf te slaan. Daarachter zie je niet de auto die vanaf de afrit rechtsafslaat. En de Eendrachtstraat. Kruisingen van gelijke orde en íedereen denkt er voorrang te hebben."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Apeldoornse webshop laat spoor van gedupeerden na
  PREMIUM

  Apeldoorn­se webshop laat spoor van gedupeer­den na

  Leveranciers en klanten betichten webshop BMX Shop Apeldoorn massaal van oplichting. De webshop voor fietscrossartikelen van Apeldoorner Riny van Nieuwenhuizen zou wel afnemen van leveranciers maar niet betalen en klanten juist laten betalen maar vervolgens niet leveren. Van Nieuwenhuizen zelf ontkent oplichtingspraktijken en stelt juist zelf slachtoffer van een lastercampagne te zijn. Meerdere gedupeerden zeggen dat ze aangifte van oplichting hebben gedaan tegen de ondernemer. ,,Die man is ziek in zijn hoofd.’’
 2. Gemist? ‘Wolf’ in Schoonheten en Staatsloterij verklaart levende Kampenaar dood
  Jouw regionieuws gemist?

  Gemist? ‘Wolf’ in Schoonhe­ten en Staatslote­rij verklaart levende Kampenaar dood

  De gemeente Raalte werd afgelopen week opgeschrikt door een Wolf, althans dat werd in eerste instantie gedacht. Een filmpje circuleerde over een dier dat mogelijk bloed van de weg zat te likken bij Schoonheten. Die ‘wolf’ bleek uiteindelijk de Duitse Herder Beer van Ans Spijker. ,,Het was een boterham. Ik kan je de plek zo aanwijzen,’’ aldus de eigenaresse. Dit verhaal was één van de opmerkelijkste verhalen van afgelopen week. Een overzicht van de verhalen van afgelopen week die het teruglezen waard zijn:

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn