Volledig scherm
De Congolese band uit de film Benda Bilili.

Gigant met Oscarwinnaars Nacht in

APELDOORN - In Gigant begint komende zaterdag niet alleen een met Oscars gestoffeerde Filmnacht (12 maart), een dag later volgt een filmmarathon in de vorm van een trilogie die is omarmd door de stichting Indisch Erfgoed met de première van 'Stand van de Sterren'. In de zeventiende editie van de Filmnacht belooft Gigant vijf klassefilms te vertonen.

De opening is een verrassing, die vette prijzen in de wacht heeft gesleept. Daarna is 'Benda Bilili' aan de beurt. Alles draait om een Congolese band waarvan de leden op een bijzondere manier omgaan met hun lichamelijke handicap.

'Gert Low' gaat over een Amerikaanse kluizenaar, wiens bestaan leidde tot de wildste verhalen. De bokser Dicky Ecklund inspireerde filmmaker David O'Russel tot het maken van (de Oscarnominatie) 'The Fighter.' De pugilist raakte aan lager wal en probeerde zich na een gevangenisstraf letterlijk terug te knokken in de ring. Christian Bale kreeg voor zijn bijdrage een Oscar voor de beste mannelijke bijrol. Melissa Leo kreeg de onderscheiding voor de beste vrouwelijke bijrol.

Bijzonder is 'Made in Dagenham/We want sex'. Gigant brengt de voorpremière van een film over vrouwen die in 1968 in opstand komen tegen hun werkgever Ford als ze ontdekken dat de mannen in de autofabriek veel meer verdienen dan zij.

Tickets kosten 40 euro, leden van Gigant 32,50 euro. In de prijs zijn ook lekkere hapjes, versterkende soep en een afsluitend ontbijt inbegrepen. Kaarten zijn uitsluitend te koop via www.gigant.nl en aan de kassa in het café van Gigant aan Nieuwstraat 377.

Wie aan het bovenstaande niet genoeg heeft en/of de Indische cultuur een warm hart toedraagt kan zondag een middag èn avond zoet brengen in de bios.

Regisseur Leonard Retel Helmrich is zelf aanwezig om de première van zijn film 'Stand van de Sterren' in te leiden. Het betreft een trilogie, die prijzen in de wacht heeft gesleept. Ook De films 'Stand van de zon' en 'Stand van de maan' zijn in het programma opgenomen. De problematiek van het leven in Indonesië is gebundeld in het gezin Sjamsudin. Zaken als religie, corruptie, gokverslaving en de generatiekloof passeren de revue.

Een passe-partout kost 17,50 euro, de entree per film 8,50 euro. In de pauze (17.30 uur) is er een Indisch buffet (15 euro). Het middagprogramma begint om 13.45 uur. Meer informatie: www.indischerfgoed.nl en www.gigant.nl

Hieronder de trailer van The Fighter:

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn