Volledig scherm
De aanleg van glasvezel in 'Veluwe Oost' gaat door. Dit betekent dat ook bewoners van het buitengebied in Voorst (foto) de beschikking krijgen over razendsnel internet. © Facebook

Glasvezelwens inwoners buitengebied 'Veluwe Oost' komt uit

UpdateInwoners van het buitengebied van 'Veluwe Oost' krijgen de beschikking over glasvezel. Aanbieder Glasvezel buitenaf heeft vandaag besloten over te gaan tot de aanleg van dit netwerk dat gebruikers een zeer snelle internetverbinding oplevert. 

Woordvoerder Mandy Egberts wil niet zeggen of de vooraf gestelde ondergrens van 50 procent inschrijvingen van het totale aantal adressen voor de deadline van donderdagavond is gehaald. ,,De laatste paar dagen stromen de aanmeldingen binnen. Het gebied heeft heel veel potentie en daarom hebben we besloten ervoor te gaan. Dat is hartstikke mooi nieuws voor de inwoners'', zegt Egberts. Het laatst genoemde percentage van aanmeldingen op de site van Glasvezel buitenaf was gisteren 38 procent, maar dat was niet de 'real time'-score, aldus de woordvoerder.

Vastrechtkorting

Onder het projectgebied  'Veluwe Oost' vallen een deel van de buitengebieden van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe, Voorst en Zutphen. De aanleg van het glasvezelnetwerk begint waarschijnlijk in het najaar begint en moet  medio 2019 zijn afgerond. De aannemer gaat na de zomervakantie de planning maken. 

Tot en met maandag kunnen huishoudens en bedrijven in het gebied nog inschrijven onder de  actievoorwaarden. Dit betekent dat zij voor vastrecht 1000 euro in plaats van 1600 euro betalen. Na maandag komt deze korting te vervallen.

Digitale Stad Veluwe, dat in hetzelfde gebied ook een glasvezelcampagne voert, gaat de 50 procent niet halen. Met nog enkele dagen tot de deadline van 17 juli staat de teller op 17 procent. Volgens Mandy Egberts van Glasvezel buitenaf zijn er afspraken gemaakt dat mensen die zich voor Digitale Stad Veluwe hebben ingeschreven kunnen overstappen naar Glasvezel buitenaf.

Henk Holtrigter, zegsman van Digitale Stad Veluwe, wijst erop dat inschrijven nog steeds mogelijk is. Hij beaamt dat het aantal aanmeldingen achterblijft bij de verwachtingen. ,,We zitten rond de 20 procent (wensite meldt 17 procent, red.). Na het verstrijken van de deadline wordt op directieniveau besloten wat er gaat gebeuren.''

Prijsverlaging

Volgens Holtrigter zijn er twee belangrijke oorzaken voor het lage aantal inschrijvingen: ,,We zijn in dit gebied te laat ingestapt en de prijsverlaging van 600 euro door Glasvezel buitenaf heeft veel mensen voor die partij doen kiezen.''

  1. Carnavalisten laten zich niet omverblazen door beetje wind
    PREMIUM
    video

    Carnavalis­ten laten zich niet omverbla­zen door beetje wind

    Ondanks de stevige wind en wat buien zijn de carnavalsoptochten in Overijssel en Gelderland vandaag overal doorgegaan. In tegenstelling tot de zuidelijke provincies en Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, waar diverse optochten voor vandaag of morgen zijn afgeblazen, staat het licht in de oostelijke regio's vooralsnog op groen. Wel wijzen sommige organiserende carnavalsverenigingen er wagenbouwers op dat ze hogere onderdelen die extra windgevoelig zijn extra goed moeten bevestigen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn