Volledig scherm
Apeldoorn gaat 200 bomen uitdelen. © Shutterstock

Gratis boom in je tuin? Apeldoorners sla nu je slag!

Altijd al een mooie boom in de voortuin willen hebben, maar geen geld om er zelf één te kopen? Sla dan nu je slag! De gemeente Apeldoorn deelt er 200 uit. 

Letterlijk zelfs. De boompjes worden met alle benodigde spullen bij je thuisbezorgd. Vanaf vandaag kun je je via de website van de gemeente Apeldoorn aanmelden. Wees er wel snel bij. Want wie het eerst komt, maalt ook het eerst bij de actie Boompje Erbij.  

Hoewel de feestdagen voor de deur staan, gaat het niet om kerstbomen. Je kunt kiezen uit tien verschillende soorten. Van de yoshinokers tot de olijfwilg. Maar ook minder exotische soorten als iep en meidoorn zijn bestelbaar. Gemene deler: ze zijn allemaal geschikt voor de Apeldoornse zandgrond.

Snel door de voorraad heen?

De campagne maakt deel uit van het gemeentelijke groenplan. ,,Jaarlijks investeren we hier tonnen in. Daarbij gaat het voornamelijk om het openbaar groen, maar we willen op deze manier ook particulieren mee laten delen", legt wethouder Mark Sandmann uit. Maar 200 bomen op enkele tienduizenden huizen met een tuin; dan is hij toch zo door de voorraad heen? ,,Als het inderdaad zo'n succesvol wordt en we snel ‘uitverkocht’ raken, zou me dat hartstikke trots maken.”

Voor de gratis bomenverstrekking trekt Apeldoorn in totaal 20.000 euro uit. Voor een gemeente die met miljoenentekorten op de jeugdzorg kampt, komt dat wat eigenaardig over. Sandmann pareert die kritiek. ,,Met het oog op een gezonde toekomst van kinderen zijn bomen juist een goede investering. Doordat ze fijnstof opvangen en bijdragen aan de biodiversiteit zorgen ze voor een gezonde leefomgeving.”   

Apeldoorn wijkt uit

Boompje Erbij gaat op een bijzondere dag van start. Vandaag vindt namelijk ook de Boomfeestdag plaats. Die is toch altijd in het voorjaar? Klopt. Maar Apeldoorn heeft er als eerste gemeente in Nederland voor gekozen om uit te wijken naar het najaar. ,,Vanwege de klimaatverandering is dit een veel beter moment. We hopen hiermee ook de discussie bij andere gemeenten op gang te brengen.”

Dus gaan de groepen 6,7 en 8 van de Berg en Bosschool vandaag in Sportpark Orderbos in totaal 600 bomen en struiken planten. Daar sneuvelden eerder dit jaar honderden bomen. Zij werden te grazen genomen door de letterzetter, een verwoestende boomkever.  

Met de verschuiving van de boomfeestdag vervult de Europese bomenhoofdstad van 2018 - Moskou is het nu - opnieuw een voortrekkersrol. Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag immers ook in Apeldoorn gehouden.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn