Plezier op een festival: een aantal gemeenten verbiedt het gebruik van ‘pretballonnen’ op evenementen. Een groepende groep gemeenten bant het gebruik van lachgas ook van straat.
Volledig scherm
PREMIUM
Plezier op een festival: een aantal gemeenten verbiedt het gebruik van ‘pretballonnen’ op evenementen. Een groepende groep gemeenten bant het gebruik van lachgas ook van straat. © Hollandse Hoogte / Dingena Mol

Groeiend aantal gemeentes in Oost-Nederland wil lachgas van straat weren

videoEen groeiend aantal gemeenten in Oost-Nederland is bezig lachgas van straat te weren. Dat blijkt uit een snelle inventarisatie van de Stentor. Verkoop en gebruik op festivals en evenementen is op veel plekken inmiddels al wel verboden. 

Met name onder jongeren is de ‘legale partydrug’ populair. Maar op steeds meer plekken gaat het knellen in de horeca en op straat. Er blijft troep achter - ballonnen en patronen - en het zorgt soms in combinatie met alcohol voor extra agressie in het uitgaansleven. 

Apeldoorn liet deze week weten nieuwe maatregelen te nemen om overlast door lachgasgebruik te bestrijden, ook gemeentes als Brummen, Zwartewaterland en Berkelland overwegen datzelfde te doen. In veel andere gemeenten mag verkoop en gebruik op festivals al niet. Steenwijkerland geeft gewoon geen vergunningen af voor straatverkoop, andere gemeentes laten de Stentor weten dat ze ‘de ontwikkelingen’ op de voet volgen. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn