Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Groen licht voor verbreding A1 Apeldoorn-Azelo

​De Raad van State heeft woensdag in een definitieve uitspraak alle bezwaren tegen de verbreding van de A1 tussen Apeldoorn en Azelo weggewuifd.​ Met de einduitspraak is voor Rijkswaterstaat de weg vrijgemaakt om de A1 te verbreden naar 2x4 rijstroken. 

Tegenstanders, waaronder Belangenvereniging Bathmen, Algemeen Belang Wilp Achterhoek en Belang Zuidermaten Bullenaarshoek (BZB), vinden het een slecht plan. Onder meer omdat Rijkswaterstaat veel hoogopgaand groen langs de snelweg wil kappen zodat de automobilist zicht heeft op het mooie parkachtige landschap tussen Apeldoorn en Azelo. De tegenstanders menen dat zij als bewoners meer recht hebben op het niet hebben van zicht op de snelweg als de passerende automobilist recht op zicht op hun woningen, tuinen en landerijen. 

Maar de Raad van State veegt die bezwaren van de omwonenden toch terzijde. Het al dan niet weghalen van beplanting is niet in het tracébesluit geregeld, aldus de Raad.​

Volledig scherm
© Rijkswaterstaat

Verkeerslawaai​

Verder wijst het hoogste bestuursrechtcollege de kritiek van tegenstanders van de hand dat er teveel herrie van de bredere snelweg zal komen. Rijkswaterstaat zou voldoende maatregelen nemen om te voorkomen dat omwonenden last krijgen van een onaanvaardbare toename van het verkeerslawaai. In ieder geval is niet aangetoond dat de herrie bij sommige woningen de landelijke normen zal overschrijden. 

Bovendien wijst de Raad het verzoek van enkele bezwaarmakers af om de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur te verlagen. Hoewel zij in deze procedure niet hun zin krijgen, is de kans groot dat de maximumsnelheid vanwege het stikstofprobleem en de PAS(Programmatische Aanpak Stikstof)-uitspraak van dezelfde Raad van State van afgelopen mei uiteindelijk toch nog naar beneden wordt bijgesteld. Maar dat is ook nog niet zeker. 

Hoge kosten

De bezwaren van BZB tegen het om de 900 meter snelweg plaatsen van portalen voor de lichtgevende matrixborden raken eveneens geen doel. BZB had voorgesteld om de snelweg verdiept aan te leggen zodat de matrixborden niet boven de boomkruinen zouden uitsteken. De Raad is het eens met Rijkswaterstaat dat de zeer hoge kosten daarvan niet opwegen tegen de voordelen. Bovendien hebben omwonenden slechts zicht op twee portalen, aldus de Raad.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn