Volledig scherm
Groenbedrijven verpakken de dode rupsen in plastic zakken die in containers worden opgeslagen op hun terrein, zoals hier bij Eijkelboom in Apeldoorn. Die moeten ze nu gaan herverpakken. © Maarten Sprangh

Groenbedrijven moeten jeukrupsen herverpakken in big bags of boxen

De afvalresten van dode eikenprocessierupsen gaan binnenkort in zogeheten ‘big bags’ of in plastic boxen naar de afvalverwerkers. Dat hebben onder meer de branchevereniging van groenbedrijven en de Vereniging van Afvalverwerkers afgesproken tijdens een vervolgoverleg op het ministerie van Landbouw, Voedselkwaliteit en Milieubeheer. 

Dit betekent dat groenbedrijven als Wolterinck in Beltrum en Eijkelboom/De Eijk Groep in Apeldoorn binnenkort verlost zijn van de containers met zakken vol dode rupsen. Deze containers blijven daar staan omdat de afvalverwerkers onlangs lieten weten de rupsen niet langer in plastic zakken willen ontvangen. De groenbedrijven voelden zich voor het blok gezet.  

Overuren

Afvalverwerkers zijn bang dat de zakken scheuren als ze door grijpers worden opgepakt. De brandhaartjes van de eikenprocessierups komen dan in de lucht en verspreiden zich op het terrein van een afvalverwerker, waardoor een direct veiligheidsrisico ontstaat voor medewerkers. Daarnaast bestaat er gevaar voor omwonenden, als de haartjes in de atmosfeer komen. Door de weigering van de afvalbedrijven blijven de groenbedrijven met volle containers zitten. Zij maken dagelijks overuren om in opdracht van gemeenten de rupsen uit de bomen te zuigen, waarna ze in zakken verpakt worden. 

Ompakken

Vanwege de keuze  voor afsluitbare big bags of boxen, moeten de groenbedrijven de dode rupsen opnieuw verpakken. ,,Daar hebben ondernemers wel de tijd voor nodig’’, zegt Nico Willemsen van brancheorganisatie Cumela. ,,Verder kunnen wij prima met deze oplossing voor de korte termijn leven.’’ Overigens kunnen niet alle dode rupsen worden omgepakt. Ongeveer 5 procent van het totaal is hiervoor niet geschikt. ,,Het is organisch materiaal’’, zegt Willemsen. ,,Wat te lang heeft gelegen, willen we bij één partij onder strikte voorwaarden storten. De afvalbranche hoopt daarvoor binnen enkele weken een oplossing te vinden.’’

Vorige week spraken de partijen af dat er voor de langere termijn een structurele oplossing moet komen voor de verwerking van het rupsenafval. 

  1. Het succes van tributebands: swingen op het sentiment
    PREMIUM

    Het succes van tribute­bands: swingen op het sentiment

    Tributeband-galore! Ze zijn populairder dan ooit. Spelen in feesttenten, op festivals en tegenwoordig programmeren ook poppodia ze steeds vaker. Met namen als The Dutch Queen Tribute, Stones Sessions, Abba Rocks en The Bruceband is het repertoire voorspelbaar, maar muzikaal van niveau. Nostalgie verkoopt, weet ook programmeur Erik Delobel van het Zwolse poppodium Hedon. ,,Het werkt. Wie ben ik dan om het niet te programmeren?”

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn