CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt de manier waarop Van der Graaf opereert ‘één groot manipulerend spel.
Volledig scherm
CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt de manier waarop Van der Graaf opereert ‘één groot manipulerend spel. © ANP

‘Grof schandaal’ dat Volkert van der Graaf nog in Apeldoorn woont. Wilders wil debat

Politieke reactiesPolitieke partijen van links tot rechts reageren verbolgen op het nieuws dat Volkert van der Graaf niet is geëmigreerd en daar ook geen enkel plan voor lijkt te hebben. PVV-leider Geert Wilders wil een debat over de kwestie. GroenLinks noemt het ‘moeilijk te verteren’ en wil opheldering van minister Sander Dekker.

De Stentor onthulde dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, nog ‘gewoon’ in Apeldoorn woont. Daarnaast wijst niets erop dat hij op korte termijn van plan is om alsnog het land te verlaten. Het Openbaar Ministerie heeft regelmatig contact met Van der Graaf, maar stelt geen signaal te hebben dat hij wil emigreren. Ook tegen een buurman die hem onlangs sprak zou Volkert hebben gezegd daarvoor geen concrete plannen te hebben.

Vorig jaar mei stapte Van der Graaf naar de civiele rechter om onder zijn fysieke meldplicht uit te komen. Het argument? Hij wilde emigreren naar het buitenland. Hoewel de rechter in zijn uiteindelijke vonnis niet sprak over de emigratie als voorwaarde, ging de fysieke meldplicht wel van tafel.

Slinkse wijze

Als het aan de VVD ligt kan Van der Graaf ‘niet ver genoeg weg verhuizen’. ,,Deze moordenaar lijkt elke keer weer op slinkse wijze alles en iedereen te bespelen”, reageert Jeroen van Wijngaarden van de VVD. ,,Ik wil van de minister weten of van der Graaf nu voldoet aan de regels die hem zijn opgelegd en zo niet, hoe de minister gaat optreden.” 

Debat

PVV-leider Geert Wilders laat weten een debat te willen over de kwestie. ,,Dit is een grof schandaal”, vindt hij. ,,Volkert van der Graaf had levenslang moeten krijgen. Nu loopt deze nationale vijand fluitend door Nederland. Ook en vooral omdat minister Grapperhaus en Dekker zich telkens succesvol in de maling laten nemen.” 

Gekke gang van zaken

Ook GroenLinks wil opheldering van de minister over het uitblijven van Volkert’s emigratieplannen. ,,Dit is heel moeilijk te verteren”, reageert GL-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. ,,Ik hecht veel waarde aan die meldplicht, omdat het de kans op recidive verkleint. Het lijkt erop alsof Van der Graaf vooral bezig is met zichzelf en niet met de nabestaanden. Dit is een gekke gang van zaken.” 

Manipulatie

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg noemt de manier waarop Van der Graaf opereert ‘één groot manipulerend spel’. ,,Uit het wetsvoorstel dat er nu ligt blijkt ook dat we die voorwaardelijke invrijheidstelling  willen veranderen. Iemand moet die voorwaardelijke invrijheidstelling verdienen en bij Volkert van der Graaf is dat niet het geval. Hij heeft op geen enkele manier meegewerkt op een constructieve manier.” 

Geen grammetje respect

Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam is niet verbaasd dat Van der Graaf niet is geëmigreerd. ,,Het is de grootste bedrieger van ons land”, laat hij weten. ,,Opnieuw kan hij iedereen om de tuin leiden. Dat getuigt van geen grammetje respect in de richting van de nabestaanden.” 

  1. Apeldoorn zet carnaval door corona op laag pitje: Geen stadsprins en geen sleuteloverdracht
    PREMIUM

    Apeldoorn zet carnaval door corona op laag pitje: Geen stadsprins en geen sleutel­over­dracht

    Apeldoorn heeft tijdens het carnaval van februari geen prins die de stad kan vertegenwoordigen. Carnavalssociëteit ‘t Sleutelveugeltjen levert altijd de stadsprins, maar dat zit er nu niet in. ,,Corona houdt ons in de greep’’, zegt secretaris en grootvorst Remy Schoneveld. ,,We willen iedereen tijdig duidelijkheid geven en hebben daarom al onze activiteiten voor het nieuwe seizoen geschrapt.’’

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn