Het komt dit jaar niet tot een ontmoeting met de laatste nog levende bevrijders.
Volledig scherm
Het komt dit jaar niet tot een ontmoeting met de laatste nog levende bevrijders. © Archief/Tom van Dijke

Groot bevrijdingsfeest in Apeldoorn met veteranen is van de baan

Het Canadees Bevrijdingsfestival dat op 9 en 10 mei gepland stond in Apeldoorn, gaat niet door. De organisatie heeft dat besloten met het oog op de huidige corona-situatie.

Het festival had een groots evenement moeten worden. De bedoeling was dat ook enkele tientallen Canadese veteranen aanwezig zouden zijn. Die zijn al op zeer hoge leeftijd, maar omdat de bevrijding dit jaar 75 jaar geleden is, was er aan beide kanten van de oceaan animo voor een - vermoedelijk laatste - ontmoeting. Apeldoorn heeft sinds 1985 elke vijf jaar zijn bevrijders groots onthaald.

Teleurstelling

De organiserende Stichting Bevrijding ‘45 heeft met pijn in het hart het programma voor dit jaar in de la gestopt, na overleg met allerlei betrokkenen. Voorzitter Anita Menninga spreekt van een ,,zeer zware teleurstelling voor iedereen die zich zo geweldig heeft ingespannen om alle festiviteiten tot een indrukwekkend geheel te maken’’. 

De inzet is nu om het festival volgend jaar te houden; opnieuw in mei. ‘Alle voorbereidingen, die nu al zijn gepleegd, zullen dit najaar waarschijnlijk weer worden opgepakt. Daarbij vertrouwen wij erop dat alle inspanningen van alle medewerkers en deelnemers in mei 2021 alsnog tot een fantastisch evenement zullen leiden’, staat in een schriftelijke verklaring.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn