De provincie Gelderland heeft ‘concrete signalen’ opgepikt bij onder meer makelaars dat partijen uit andere provincies loeren op agrarisch vastgoed op of rond de Veluwe. Dat zijn partijen die hier stikstofruimte kopen om bijvoorbeeld de aanleg van een trambaan in Utrecht of een bedrijvenpark in Flevoland mogelijk te maken.
Volledig scherm
PREMIUM
De provincie Gelderland heeft ‘concrete signalen’ opgepikt bij onder meer makelaars dat partijen uit andere provincies loeren op agrarisch vastgoed op of rond de Veluwe. Dat zijn partijen die hier stikstofruimte kopen om bijvoorbeeld de aanleg van een trambaan in Utrecht of een bedrijvenpark in Flevoland mogelijk te maken. © Maarten Sprangh

‘Handen af van de Veluwe!’ Vrees voor massaal wegkopen boerderijen voor stikstofrechten

Landelijke partijen liggen op de loer om (boeren)bedrijven op de Veluwe op te kopen voor de stikstofrechten. Met de stikstofruimte die daarmee vrijkomt, kan elders toch gebouwd worden. Maar de Veluwe zelf raakt verder op slot en de natuur kan zo niet herstellen. De provincie vreest ‘wildwestpraktijken’ en ‘stikstofshoppen’ op de Veluwe. Verloedering dreigt wanneer boerderijen als lege huls worden achtergelaten.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn