Volledig scherm
Mensen demonstreerden zaterdag voor het behoud van de kofferbakverkoop aan het Apeldoorns Kanaal © Ruud Kelderman

Handtekeningenactie voor behoud kofferbakverkopen bij Apeldoorns Kanaal

De stichting WHOE heeft zaterdag op de laatste kofferbakverkoop 1.497 handtekeningen opgehaald van sympathisanten die willen dat de kofferbakverkopen langs het Apeldoorns Kanaal gehouden blijven worden.

De organisator heeft de moed nog niet opgegeven, ook al heeft de gemeente Apeldoorn laten weten dat het Apeldoorns Kanaal niet de optimale locatie is, omdat er regelmatig klachten komen van buurtbewoners. Maar er zijn ook buurtbewoners die de kofferbakverkopen juist heel leuk vinden. Dat blijkt uit een petitie die op internet loopt, waarvoor al 880 mensen hun handtekeningen hebben gezet.

Schoner

,,De 1.497 handtekeningen die we zaterdag hebben opgehaald zijn er meer dan de drie mensen die elke keer klagen over de kofferbakverkopen,'' zegt organisator Ben van der Velde. ,,We laten het terrein schoner achter dan dat we het aantreffen. Het zijn altijd dezelfde dwarsliggers die klagen.''

Regen

Moeder Jolanda en dochter Rosan Peeks uit Apeldoorn zijn zaterdag tijdens de laatste kofferbakverkoop van dit jaar extra in het zonnetje gezet omdat zij de 30.000e betalende standhouders waren in de 15 jaar dat de kofferbakverkopen gehouden werden. De opkomst van verkopers viel zaterdag nogal tegen, vanwege de regen en de voorspelde neerslag. 71 Kraamhouders kwamen helemaal niet opdagen. Omdat het veel regende, dropen de verkopers ook al vroeg weer af. Rond 14 uur waren de meeste verkopers naar huis.

Toch is de organisatie tevreden. ,,We hebben geld opgehaald om 12 vrachtwagens met hulpgoederen naar Oost-Europa te sturen,'' zegt Van der Velde.

Hij gaat er nog steeds van uit dat de kofferbakverkopen volgend jaar gewoon weer langs het Apeldoorns Kanaal doorgaan. ,,Op 4 oktober hebben we een gesprek met de gemeente. We willen het liefst blijven.''

  1. Weg met de misverstanden: project in Apeldoorn wil nieuwkomer helpen op arbeidsmarkt
    PREMIUM

    Weg met de misverstan­den: project in Apeldoorn wil nieuwkomer helpen op arbeids­markt

    Waarom is het lastig voor veel nieuwkomers in Nederland een plek op de arbeidsmarkt te verwerven? Omdat die nieuwkomer en Nederlandse bedrijven elkaar niet altijd begrijpen, zo is al vaak vastgesteld. Een Apeldoorns initiatief probeert die eeuwige valkuil nu te dichten. Een eerste groep Syrische vrouwen is getraind om beter toegerust aan de slag te gaan. Grote zorgorganisaties zijn enthousiast.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn