Volledig scherm
Landende en vertrekkende vliegtuigen op de luchthaven Teuge. © RONNY TE WECHEL

Harde kritiek Veluwe op alternatieve vliegroutes

In de regio Uddel/ Elspeet /Garderen is flinke kritiek losgebarsten op de alternatieve vliegroutes voor vliegveld Lelystad. Inwoners van die streek vrezen nu de dupe te worden. Ook de regio Harderwijk/Nunspeet speelt opeens een rol.

Luchthaven Teuge en werkgeversorganisatie VNO-NCW presenteerden vrijdag een eigen opzet voor de veelbesproken nieuwe vliegroutes van Lelystad. Zij willen daarmee het huidige scenario van de rijksoverheid van tafel krijgen. Daarin lopen er vliegroutes over onder meer luchthaven Teuge. De opstijgende vliegtuigen vanaf Lelystad zouden hier op ongeveer 1800 meter hoogte overkomen. Als dat scenario waarheid wordt, zal het vliegveld met alle bijbehorende bedrijvigheid failliet gaan, zo is de vrees. Bovendien zou er veel geluidsoverlast ontstaan.

Kritiek

Het alternatieve plan voorziet in routes die westelijker over de Veluwe gaan. Dat betekent dat Teuge, verschillende dorpen rond Apeldoorn en stiltegebieden worden ontzien. Maar een gevolg zou ook zijn dat de vliegtuigen straks over onder meer Hulshorst, Uddel en Garderen vliegen. Dat is enkele inwoners van die plaatsen in het verkeerde keelgat geschoten. 

Op Facebook uit Erik Kroon, inwoner van Uddel, zaterdag stevige kritiek op de lokale overheden en VNO-NCW. Overigens zijn de regio-gemeenten niet betrokken bij de presentatie van het alternatieve plan. Wel vinden ze het een scenario dat nader onderzoek verdient. 

Onderzoek

Gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland is blij dat er in elk geval een alternatief ligt. Ze gaat bij staatssecretaris Sharon Dijksma bepleiten dat het korte termijn serieus onderzocht wordt.

Christian Lorist van die werkgeversorganisatie geeft weerwoord. Volgens hem is de overlast voor Uddel en omgeving minder dan die zou zijn voor de bewoners die te maken hebben met de huidige opzet. De hoop is dat vliegtuigen in de alternatieve route sneller op een grotere hoogte kunnen komen, waardoor de geluidsoverlast op de grond mee zou vallen.

Informatieavond

Bovendien worden met de alternatieve vliegroutes per saldo minder mensen 'geraakt' dan bij het origineel, en wordt een faillissement van Teuge voorkomen, voert Lorist aan als argumenten. Hij biedt aan om een informatieavond te houden om van gedachten te wisselen.

In Ermelo, Harderwijk en Nunspeet uiten de plaatselijke CDA-fracties zorgen over het feit dat hun plaatsen opeens weer onder een vliegroute zouden komen te liggen.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn