Harry Voss startte zondag de Zwijnensociëteit. Dinsdag was hij dolblij met het nieuws dat Kroondomein Het Loo niet meer sluit tijdens het jachtseizoen.
Volledig scherm
Harry Voss startte zondag de Zwijnensociëteit. Dinsdag was hij dolblij met het nieuws dat Kroondomein Het Loo niet meer sluit tijdens het jachtseizoen. © Maarten Sprangh

Harry Voss door dolle heen met volledige openstelling Kroondomein Het Loo

,,Wauw. Spectaculair. Een legendarische dag.'' Harry Voss weet niet wat hem overkomt als hij te horen krijgt dat de Tweede Kamer heeft gestemd voor volledige openstelling van het Kroondomein. Het oud-raadslid van de Partij voor de Dieren verzet zich al sinds de jaren '80 tegen de sluiting gedurende het jachtseizoen. 

 Elk jaar zit het Kroondomein van half september tot Kerstmis dicht voor het publiek. Formeel is die afsluiting er om het wild rust te gunnen, volgens tegenstanders als Voss is de belangrijkste reden dat de koninklijke familie er ongestoord kan jagen.

Ieder jaar weer bedacht Voss een actie om zijn standpunt kenbaar te maken: Het Kroondomein is van de Nederlandse bevolking en dan heeft de bevolking ook het recht het hele jaar door van de natuur te genieten. Voss werd tijdens zijn protesten een keer aangehouden.  ,,Toen ik daar in 2001 tijdens een drijfjacht prins Willem Alexander zag ben ik naar hem toe gelopen'', zegt de 66-jarige Apeldoorner. ,,Ik werd natuurlijk tegengehouden en ik moest met de politie mee. Dat vond ik helemaal niet erg, want er was veel pers bij aanwezig.'' 

,,Met een heel stel mensen van Kritisch Faunabeheer gingen we op fiets het bos in'', haalt Voss terug. ,,Gingen we 'boe' roepen tegen de jagers. Het is geweldig dat  zaken toch in beweging zijn gekomen. Wat zal het heerlijk zijn om daar in oktober te gaan wandelen. Jagen kan in ieder geval niet langer op de grote schaal waarop dit gebeurde.''

Voss maakt zich geen zorgen over het wild in het Kroondomein. ,,Het argument van de beheerders dat het wild drie maanden rust nodig heeft voor de voortplanting klopt niet. Het wild plant zich prima voort als er mensen door het bos gaan. Kijk maar naar het Nationaal Park De Hoge Veluwe."

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn