Volledig scherm
De fietsroutekaart waarop Rotterdam een wijk van Amsterdam is. © Union

Heel Nederland hoort bij nationale hoofdstad op deze fietskaart: zo heet Paleis Het Loo ‘Amsterdam Versailles’

Lekker fietsen in heel Nederland: buitenlandse toeristen kunnen dat doen aan de hand van en ‘Amsterdamse’ kaart. Het is een cadeautje - met een knipoog - van fietsfabrikant Union. 

Die heeft zijn wortels in Nieuwleusen, maar zit tegenwoordig in Dieren. De knipoog van de kaart zit ’m hierin:  alle bezienswaardigheden zijn ‘veramsterdamst'. Zo heet Paleis ’t Loo bij Apeldoorn ‘Amsterdam Versailles’, de hunebedden in Drenthe zijn veranderd in ‘Amsterdam big stones’, bij Walibi in Biddinghuizen tref je de ‘Amsterdam roller coasters’.  

Nog een paar: Gouda heet op de fietskaart ‘Amsterdam cheese market’. De Afsluitdijk is ‘Amsterdam long dike’, de wadden zijn de ‘Amsterdam islands’. 

‘Duits sprekend Amsterdam’

Of ze in Rotterdam blij zijn met de fietskaart, valt te betwijfelen. De stad aan de Maas wordt op de kaart ‘Amsterdam modern south quarter’ genoemd. De ‘Amsterdamisering’ blijft niet beperkt tot alles wat in Nederland ligt. Vlaanderen heet op de kaart Vlaams Amsterdam en Duitsland Duitssprekend Amsterdam.  

Union hoopt buitenlandse toeristen te verleiden een elektrische fiets te huren. De Engelstalige kaart is in Amsterdam gratis af te halen bij hotels, informatiepunten en fietshandelaren. 

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn